Stránky

Akvarelový workshop s Jitkou Zajíčkovou v galerii KusKovu

Akvarel je v kurzu. Objevuje se na módních i designových doplňcích, na stránkách časopisů i v grafice. Za znovuzrozením staré techniky, která pochází z východní Asie a své místo v umění našla během renesance, stojí aktuální zájem o malbu a ilustraci. Žijeme v kreativní době, kdy čím dál víc lidí hledá způsob, jak si odpočinout od přetechnizovaného světa. Tvůrčí činnost je jednou z cest. Jsem moc ráda, že jsem se na ni mohla vydat pod vedením malířky Jitky Zajíčkové, která v Galerii KusKovu uspořádala akvarelový workshop na květinové téma. 

Začalo to příjemně - domácí bábovkou a skvělým kafem:)

Pokračovalo přípravou vznorníků, například za pomoci soli, lihu nebo párátka...
A končilo vlastní tvorbou.
Ráda bych vám ukázala i mou výslednou květinu, bohužel se mi ale vůbec nepovedla.) Tahle nádherná je od šikovnější účastnice:)
Vzala jsem si s sebou i módní omalovánky, že bych je doplnila několika akvarelovými tahy, ale skoro na to nebyl čas.

Začátek kurzu byl technický a opatrný. Zkoušeli jsme různé barvy a štětce (třeba i z chlupů veverky), dozvídali se, jak s nimi pracovat a vytvářeli vznorník vlastních tahů. Nešlo mi to. Bála jsem se vody a naopak málo šetřila s barvou. S rostoucím počtem různých technik, kdy jsme rozprašovali barvu štětcem, otiskávaly do ní bříška prstů, seškrabovali ji nehtem nebo kouzlili s páratkem, strach slábnul. Asi až moc, protože ve třetí fázi, kdy jsme měli namalovat akvarelovou květinu jako hlavní výsledek celého workshopu, se mi ze samé odvahy původní růže rozpila v "impresionistickou" mazanici.) No nic, na kurzu jsem nebyla naposledy, tak snad to bude příště lepší. 


Takhle se tvářím, když mi něco nejde.)

Pokud vás akvarel baví a láká, určitě sledujete Jitku na Facebooku, ať máte přehled o pořádaných kurzech. A za pozornost stojí i samotná galerie KusKovu, která je plná kovových skvostů i zajímavých výstav. 

13 komentářů

  1. Tak tohle by mě rozhodne bavilo také! Moc pěkný nápad a krásná tvorba 😊😊

    OdpovědětVymazat
  2. To je mega skvělý!
    Na škole jsme akvarel nesnášela, ale teď k si k němu hledám cestu. Moc super.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já naprosto chápu, protože to s ním není vůbec tak lehký, jak to vypadá:) Ale pak když to jde, je to super:)

      Vymazat
  3. Iri, moc děkuju za krásné shrnutí. A s tím akvarelem to vůbec nebylo tak beznadějné přeci. Příště to půjde už úplně samo! Těším se už teď. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji za tip, k vánocům jsem dostala barvičky, ale pořád se bojím s nimi zkusit něco víc ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je úžasná příležitost je vyzkoušet pod dohledem profíka:)

      Vymazat
    2. Ráda se Vás ujmu, když budete mít zájem :)

      Vymazat
  5. Tak trochu som sa pousmiala, taký jemný jemnučký úsmev, lebo koľko krát sa mne niečo nepodarí na prvý šup, snáď ešte nikdy. Vôbec som nevedela že aj akvarel má rôzne podoby, tzv. finty, je to zaujímavé, určite by som na taký kurz išla, rada maľujem, niečo sa naučiť.....

    OdpovědětVymazat
  6. Tak zlé to, Iri, nebylo ;-) Děkuji za tradičně skvělý report!

    OdpovědětVymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)