Stránky

Udržitelné město

Spojení, které pro mě má kouzelný zvuk. Udržitelnost miluju a zároveň jsem rozený městský typ. Líbí se mi, že je Praha plná parků a míst, kde se můžete v klidu procházet, relaxovat a být ve městě i v přírodě zároveň. Chybí mi ale komunitní smýšlení, a to i přesto, že tady roste počet akcí typu Korso Krymská nebo Zažít město jinak. Většinou je to jen alternativně převlečená příležitost, jak lidem něco prodat, ale vytvořit tady opravdovou přátelskou komunitu bez pseudo hipster nádechu je tady hodně vzácné. Ve Finsku tohle umí mnohem líp a začínají už od samotných bytových projektů. Nic se nešije horkou jehlou, ale všechno se pečlivě promyslí, propojí a výsledek stojí za to. Mám radost, že díky YIT se severský koncept blízkých služeb v okolí, hospodárného bydlení a sousedského sdílení dostává i k nám. 

Areál Konepaja v centru Helsinek, ve kterém YIT vybudovala komplex bytů, v nichž funguje sousedská pospolitost.
Udržitelné město funguje na několika jednoduchých principech. Většinou se buduje v bývalých průmyslových areálech, které se dají přeměnit na propojený systém budov. Všechno je tu nadosah, takže odpadá nutnost přílišného cestování. Obchody, školy i služby máte takřka u domu, pracovat můžete v blízkých kavárnách nebo i v kanceláři, o kterých tu vzhledem k atraktivitě místa není dlouho nouze. Svou architekturou ale samozřejmě musí ekologicky i esteticky zapadat do konceptu. 

Nakupování v udržitelném městě připomíná výlety do vesmíru. Tenhle je součástí projekt Tripla, který YIT staví v helsinské čtvrti Pasila. Foto: YIT

A jak se pozná, že se dílo povedlo? Podle příjemného pocitu zdejších obyvatel. K němu přispívá i lokální umění vytvořené z recyklovaných materiálů. Řeč je přitom nejen o fasádách, tak jak v případě motivů z grafického betonu, ale také o stěnách v interiéréch, o jejichž ozdobu se postaral třeba umělec Pekka Paikkari. Jeho dílo Joet (finsky řeka) vytvořené z potopených klád a obnoveného skla se objevuje v bytech projektu ve finské čtvrti PenttilänrantaA proč si neozdobit také plot, který obklopuje stavbu v procesu? YIT se při budování kanceláří Kasarmikatu21 v centru Finska spojila se street art umělcem Jani Tolinem, díky jehož kouzlům s pastelovými spreji se rozestavěný projekt proměnil v malou galerii. U nás něco podobného dělá Pasta Oner, tak díky za něj.)



Jani Tolin a jeho graffiti dílo na stavbě. Foto: YIT

Chcete také žít v udržitelném městě? Praha má k němu určitě dobře nakročeno. Třeba v projektu Suomi Hloubětín, který se nachází na ploše bývalého brownfieldu mezi ulicemi Kolbenova, Kbelská a Poděbradská. 

Žádné komentáře

Okomentovat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)