Stránky

Cesta k vysněným pouzdrovkám

V čem spočívá hlavní kouzlo pouzdrových šatů? Jejich střih sluší každému, protože zdůrazní a zároveň schová, co má - vytvaruje pas, zaoblí prsa a zatraktivní boky. Najít ty pravé ale může být oříšek. Vyplatí se znát historii i vlastní tělo. Vytvarované šaty se totiž nosily už v Egyptě a i dnes v kombinaci s mikádem a ofinou můžou vypadat zatraceně dobře. Neomezujte se tedy jen současností a při hledání těch pravých vypasovaných šatiček vyražte i na výlet do minulosti.



Pouzdrové vintage skvosty můžete hledat přes ebay (stačí zadat vintage sheath dress) nebo si je zkuste sami nakreslit a nechat ušít. Hezkou inspirací jsou Afrikou pokřtěné pouzdrovky od návrháře Paula Poireta, který vypasované střihy zdobil etnickými motivy. Jak to teď píšu, napadá mě pořídit naprosto jednoduché pouzdrové šaty, vzít je na kurz Steh-by-steh a vyzdobit je nějakou parádní ethno výšivkou. Výsledek by mohl vypadat nějak takhle:

Šaty TIMBUCTOU z roku 1923 od
Paula Poireta

A jak že je to s tím tělem? Pouzdrovky opravdu sluší všem, konkrétním typům postav ale udělají doslova službu k nezaplacení. Americká značka Esprit, která se koncem 60. let zrodila v kalifornském karavanu, kde manželé Susie a Doug Tompkinsovi navrhovali, šili a prodávali oblečení políbené svobodou, dala dohromady průvodce střihy šatů, podle nějž je ten rovný pouzdrový ideální pro ženy s úzkými rameny, drobným pasem a jen lehce naznačenými křivkami. O ty se postará zvýrazněný pas nebo aplikace na prsou a bocích. 


Nevím, které dřív. Nejradši bych všechny. A to přesto, že křivky mám.))

Přitažlivost je jedna věc, ale přece se neoblékáme jen proto, abychom byly sexy. Hlavní je důvod, proč nás to baví. Chceme zkusit něco nového. Máme rády konkrétní motiv a když je na šatech, tak je to nejvíc. Baví nás kombinace barev i materiálů. Chceme konkrétní model od konkrétní návrhářky (i když ho často můžeme mít až ve chvíli, kdy spadne do kategorie "stará kolekce".) Taky chceme být někdy naprosto autentické a jindy nás zláká stará dobrá klasika. Já aktuálně miluju velké barevné plochy, střihové detaily, které skoro nejsou vidět, ale udělají moc a do toho mě stále drží nařasené rukávy, má velká nadýchaná slabost.) Takže takhle nějak vypadá moje vysněné pouzdrové trio:


Plochy, střihy, proužky

Taky máte chuť na pořádnou šatovou nálož? Jdu třídit skříň.)

3 komentáře

  1. Ty uprostřed, modrobílé, pruhované - jsou nádherné, za mlada bych pro ně udělala cokoli.
    A k nim klobouk.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  2. Jo, pouzdrové šaty nosím přes léto často, pěkně zvýrazní moji postavu, což se třeba u rozevlátých košilových šatů říct nedá, ikdyž taky mají něco do sebe. Jinak u pouzdrových šatů je hodně důležité, jaké spodní prádlo zvolit pod šaty , určitě doporučuju bezešvé kalhotky a podprsenku.

    OdpovědětVymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)