Stránky

Zkouším si finský styl bydlení.

Část Prahy 9 se pomalu mění v malé Finsko. V areálu původního brownfieldu vyrostly v rámci již třetí etapy projektu Suomi Hloubětín developera YIT (čti: vaj aj tý) čtyři nízkoenergetické domy od studia Loxia, které je navrhlo v souladu s klasickou severskou architekturou. Já jsem si vyzkoušela bydlení právě ve třetí etapě Turku (pojmenované podle přístavu v jihozápadním Finsku), která zahrnuje více než sto bytů o velikostech od 1+kk až po 5+kk metrů čtverečních. Ten můj" o dispozici 2+kk a rozloze 54 metrů čtverečních má zároveň předzahrádku, která sice ještě není hotová, ale až se zazelená, nabídne příjemný relax na ploše téměř stejně velké jako celý byt. Celý prostor zařídila Lenka Hlaváčková Schubertová ve střídmých skandinávských tónech a čisté estetice typické nejen pro Finsko, ale také pro její práci.

 
Svítidla Wiro ladí s uměním na zdi.
Kde jsem já, tam jsou i origami hrnečky z Monaka.

Protože hlavní úložné prostory, které pojmou svršky i sportovní potřeby, se nachází na chodbě, obývací pokoj spojený s kuchyní, je hezky prostorný a otevřený. Největší místnost v bytě na 25 metrech čtverečních nabízí pohodlné posezení pod autorským obrazem, který vytvořila designérčina talentovaná dcera Valerie Schubertová. Na první pohled působí jako grafika, ale když se podíváte blíž, zjistíte, že jde o elastickou tkaninu nataženou na malé hřebíčky. Černobílý základ oživují zavěšené kokedamy a narůžovělé tóny textilních doplňků i dekorací, třeba od Lavmi.

Co čtu před spaním? Knížku o skandinávském receptu na pohodu, kterou ode mě dostanete, když v komentářích správně uhodnete její název.

Dominantou ložnice je velká dřevěná postel, za jejímž čelem se rýsuje čárová dekorace vytvořená stejnou technikou jako zmiňovaný obraz. Došlap na dřevěnou podlahu změkčuje šedý koberec, který zútulňuje také prostor kolem sedačky v obýváku. S ním ladí i nádech transparentních závěsů, které po odhrnutí už brzy nabídnou pohled na terasu. Já jsem si tuhle místnost vyzdobila tím, co mám ráda - třeba mojí oblíbenou dánskou panenkou nebo dřevěnou dekorací znaku &. Nezbytný je pak ještě sešit, protože ty nejlepší nápady vás napadají vždycky před spaním:)


Koupelna je laděná do neutrálních krémových tónů oživených dekorem dřeva. Funkci skříněk tady zastává dřevěný žebřík a úložné koše, které slouží na odkládání oblečení, županů, ručníků i hygienických potřeb šikovně schovaných do závěsného organizéru. A i když má koupelna jen šest metrů čtverečních, vejde se sem i malá vana, což by ocenila hlavně moje Domi.

A jak celý návrh interiéru shrnuje sama autorka? "Celý byt je  ukázkou toho, jak lze s použitím tradiční kombinace barev a materiálů vytvořit jednoduchý a zároveň uživatelsky příjemný byt ve skandinávském stylu, k jehož celkovému dotvoření atmosféry stačí použít jen pár dekorativních doplňků, jako jsou vázy, svíčky či květiny," uzavírá Lenka Hlaváčková Schubertová.

Já můžu jen dodat, že se mi odsud vůbec nechtělo, protože severská čistota zútulněná jemnými doplňky je hotovým balzámem na duši. 

9 komentářů

  1. Jedná se o knihu: Lagom: The Swedish Art of Balanced Living. Jinak děkuji za hezký článek.

    OdpovědětVymazat
  2. Čteš knihu Lagom - tajemství spokojeného života? Obraz uáá, fantastický.
    Marie.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, musím říct že to máš krásné!Finský styl je úžasné, celkově severský mám moc ráda hlavně v kuchyni, chci se zeptat odkud máš ty spotřebiče co je to za značku?Ten design je úžasný, my jsme nedávno doplňovali kuchyni a nový dřez a koše odsud, ale ten tvůj design je prostě skvost a ráda bych nakupila i novou troubu atd. Díky za info!Léňa

    OdpovědětVymazat
  4. Máš to nádherné! :) já zařizuju dětský pokojíček a hledala jsem pod pojmem nordic style krásné doplňky dřevěné :) už se těším na příští rok! až budeme zařizovat své patro v baráčku♥ všechno sami a svoje

    OdpovědětVymazat
  5. Knížka Lagom: The Swedish Art of Balanced Living od Linnea Dunne.
    Ten obraz nad gaučem je velmi povedený!

    OdpovědětVymazat
  6. Taaak to je moc krásný zařízený byteček! Strašně moc se mi líbí ten minimalismus a jak má všechno svoje místečko! Hrnečky z Monaka jsou fakt boží úplně jsem se rozplývala, já totiž všechny hrnečky všeho druhu mám ráda.
    Koupelna je krásně prostorná! Tyto barvy jsou pro mě trochu studené, takže by mi byla hned kosa :D

    Jinak knížečka je Lagom <3 Nad ní jsem tady pokukovala ale dala jsem přednost Hygge(moc doporučuji)

    allaboutcandyslife

    OdpovědětVymazat
  7. Nádherné nadčasové bydlení! My šli za Prahu, ale Praha 9 je fajn místo k životu!
    Čteš Knížka Lagom: The Swedish Art of Balanced Living od Linnea Dunne.
    Iveta
    Medif@email.cz

    OdpovědětVymazat
  8. Vy jste ale šikovní:) Děkuju za komenty i správné odpověd, ze kterých jsem přes Randomize.org vylosovala Verču. Screenshot tady: https://i.pinimg.com/originals/11/53/8b/11538b7ee08f014ded1c166672ffb67e.png

    Gratuluju a jdu poslat mail s infem k předání.

    OdpovědětVymazat
  9. Tak tenhle styl je úplně super! :) Zrovna zařizuji byteček, co jsem pořídila tady a opravdu mě moc láká zařídit si ho v takovém jednoduchém, geometricky zajímavém stylu. Díky moc za inspiraci, tohle je velká pecka :)

    OdpovědětVymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)