Stránky

Hygge vs Coorie

Zatímco dánské slovo označuje chvilky, kdy se člověk rozmazluje něčím příjemným, skotský výraz vyzývá k učitému úsilí, po jehož splnění přijde odměna. Horkou čokoládu, nohy pod peřinou a nadýchané pufy střídají vysokohorské túry, lokální pěstování a doplňky vyrobené z nálezů sesbíraných v lese. Co si z toho vzít? Od každého něco. Já se změnou bydlení plánuju i lehčí přesměrování přístupu k životu, což plánuju asi takhle:

1) Posílím lokální nákupy. (Coorie)

Znovuzrozený skotský trend nabádá k tomu, abychom si víc všímali a čerpali z našeho okolí. Ať už jsou to procházky s poznáváním toho, co nás obklopuje, nebo návštěva farmářských trhů. V plánu mám obojí. Nejblíž budeme mít trhy na Jiřáku, kam občas zavítám, protože to mám kousek z práce, tak tu jen budu častěji.  

2) Pustím si domů pastely. (Hygge)

Co si budeme povídat, holčičí mysl je nastavená tak, že pohled na snově růžovou, uklidňující bleděmodrou a svěží citrónovou přispívá k její blaženosti. Budou to hlavně polštářky, deky a nádobí. 

Přesně takhle si to představuju./Bella Rose

3. Při DIY začnu být opravdu pečlivá. (Obojí)

Možná je to výmluva, možná zčásti pravda, ale poslední dva roky byly tak nabité prací, povinnostmi a změnami, že jsem byla na konci každého dne ráda, že všechno dobře dopadlo. Cokoli jsem vyráběla, bylo raz dva a moc dlouho to nevydrželo :D

Teď už mám nejhorší za sebou a těším se na klid. Rukodělným výrobkům fandí oba přístupu, mně je ale bližší ten skotský. Chci pracovat s přírodními materiály a ne s kompomenty dovezenými z Číny, které jsou sice lovely & cute, ale naší planetě moc neprospívají. To není nic proti seveřanům, protože jejich jednoduchá přírodní estetika se promítá i do DIY, ale na mysli mám spíš umělý marketing nabádající skandi věci napodobovat. Bohužel ne příliš šetrným způsobem. 

Sním o domácí houpačce a tahle z kůže a mědi mě vyložené láká./Love Aesthetic

4. Naučím se pořádně vařit (a vychutnávat) čaj. (Coorie) 

Na mysli mám hlavně ten poctivý černý, který po správné připravě vykouzlí příjemnou náladu. Britové tohle prostě umí. 

Samozřejmě začnu krásnou výbavou.)/Poketo

Co vy? Fandíte hygge nebo coorie?

1 komentář

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)