Stránky

Soutěž o polštář Maimana plus sleva na koberce!

Když jsem před třemi lety psala pro Báru z Hnst.ly článek o vlněných kobercích Maimana, netušila jsem, že se ocitnu ve stejné situaci. I já mám teď doma dlažbu a tak hledám způsob, jak ji pocitově "rozehřát". Protože je pod ní podlahové topení, nemůžu ji pokrýt po celé ploše. Ručně tkaný doplněk s krásným vzorem je to pravé ořechové (pro barvení koberců se mimochodem používají vlašské ořechy:) Doma jsem si vyzkoušela hned tři. A na vás je rozhodnout, který z koberců Maimana se vám líbí nejvíc. 



Výroba takového koberce zabere až šest měsíců. Proces začíná na jaře, kdy muži sbírají květy a plody, aby obarvili vlnu získanou od místních ovcí z plemene karakul. K tomu dochází uprostřed léta, protože silné paprsky dokážou vlákna rychle vysušit. Na podzim a v zimě ženy z kmene Taimani v hornatém Hazāristānu usedají k domácky vyrobeným tkalcovským stavům a skrz barevné nitky vypráví svůj životní příběh a sny. Koberce pak putují do města k dalšímu zpracování, kde se zastřihnou a na konci zauzlují. Tenhle konkrétní se finální úpravy dočkal v provincii Herat.





Moje pocity: Byla to láska na první pohled. Jako by k nám přímo zapadl. Zářivé motivy jsou lehce dobarvovány uměle, ale díky  základu z pravé ovčí vlny převažuje přírodní charakter doprovázený krásnou vůní. 

Koberec Taimani Gul si oblíbila i Mia

2. Kafia

Ze čtyř druhů ovčích vln jej utkala tkadlena z provincie Faryab na severu Afghánistánu. Zajímavý je tím, že už se nijak dál nebarvil a dost se mi díky tomu líbí. Čistá přirozenost mu ani trochu neubírá na kráse a hezky se hodí pod naše nové patro, kde vyvažuje Domčiny barevné hračky a knížky. Je trošku drsnější, ale o to intenzivněji voní. Navíc je oboustranný, což je praktické. 

S bílým patrem a krémovou podlahou to koberci Kafia sluší. 

3. Reegzar

Nevím proč, ale chemie tentokrát nevznikla. Líbí se mi přírodní barvení ořechy a granátovým jablkem, zajímavý geometrický vzor i úctyhodný věk 15 let. Vintage nádech hezky zapadl do našeho nostalgického koutku v kuchyni alá Neználek nebo Nemocnice na kraje města, ale láska jako v předchozích dvou případech se nezrodila.



Teď už ale máte slovo vy. Do komentářů napište, který z koberců (nebo koutků v bytě:) se vám líbí nejvíc a proč. Autorka toho nejzajímavějšího získá z Maimany  dekorativní polštářek Kilim II upcyklovaný z jednoho tkaného koberce. A pro všechny zúčastněné platí sleva 20 procent na jakýkoli koberec ze starší kolekce. Hlasovat o nej stylingu můžete i na Instagramu

Hlasovat můžete do 31. května.

15 komentářů

  1. ...za mně ten Reegzar, řekla bych, že je tak nadčasový, že se bude dědit v dalších generacích...a v tom koutku s pohovkou bych si krásně odpočívala :-)
    pěkné dny vinšuju jarka

    OdpovědětVymazat
  2. první Taikani Gul, opravdu hezky zapadl do prostoru

    OdpovědětVymazat
  3. Ten druhý chci! Tedy i s tím ostatním. A naše ložnice bohužel takhle hezky vystylizovaná není :-) Jj, moc hezký...

    OdpovědětVymazat
  4. Prvý Taimani je top! Skvele sa ti hodí do stylingu a dodá tvojmu minimalistickému bytu "zhuzh".

    OdpovědětVymazat
  5. Prvý s tým vankúšom je v mojej obľúbenej farebnosti, ale kocúr leží na super klasickom vzore:-)
    Ja som chcela komentovať hlavne kvôli novej poschodovej posteli, plus super dojem s tým prvým kobercom:-)
    Ten posledný neutrálny je akýsi nevýrazný takto, asi by išiel viac do kuchyne, lebo inak je to taká moja klasika:-)

    OdpovědětVymazat
  6. Takže prvý a ten s kocúrom je totožný, takže top!

    OdpovědětVymazat
  7. Taimani Gul - je ako žiarovka s teplým vyžarovaním rozsvietená v malej náladovej lampe počas tmavej noci, aby nás zbavila pocitu nevľúdnosti, strachu, či nebodaj smútku. Síce vaša izba žiadny z týchto negatívnych pocitov vôbec nevyžaruje (keďže je veľmi príjemná, vkusná a minimalisticky pokojná), no aj napriek tomu (alebo možno práve preto) s ňou práve ten koberec dokáže urobiť zázraky. Akoby sa zrodil spolu s izbou. :o) Reegzar u mňa skončil v tesnom závese na druhom mieste. Je to presne ten typ koberca, na ktorý sa chcem posadiť, o sedačku sa len oprieť a buď si čítať alebo sa zarozprávať s niekým, koho mám rada. :o))) A nech mi Kafia odpustí, ale vyvoláva vo mne také zvláštne pocity, skoro až negatívne, takže u mňa skončila na poslednom mieste. Nech si už vyberiete ktorýkoľvek z nich, nech sa vám s novým kobercom krásne žije. :o)))

    OdpovědětVymazat
  8. Jejda, Reegzaru ubližuje zasunutí pod pohovku celou polovinou plochy, je ho pod ní škoda, i s polštářem jsou pro mne jedničky. Dana

    OdpovědětVymazat
  9. Jakkoliv na mě mile a teple promlouvá třetí fotografie, pohovka a koberec k sobě skvěle ladí a koutek zve zenově k odpočinku, tak koberec Taimani Gul prostě omámí všechny smysly pohádkami tisíce a jedné noci, Čapkovými Čintamany a ptáky ... Létající koberec musel vypadat určitě takto. Jakkoliv se mi líbí střídmé interiéry, tak Taimani Gul bych si pořizovala jako šperk.

    OdpovědětVymazat
  10. Reegzar!!! Všemi deseti! Jana

    OdpovědětVymazat
  11. Jednoznačně první! Taimani Gul! je to láska na první pohled a skvěle Vám doma ladí...a pokud si ho nekoupíte Vy budu muset já...
    Zuza

    OdpovědětVymazat
  12. Na první pohled mě vzal ten první a ty kytky na něm. Ale mám doma věci, které mám ráda pro to, odkud nebo jaké jsou. Koupila bych si tedy spíše poslední koberec, protože bych u něj ráda říkala: "Tenhle koberec si zažil už 15 let, byl ušit jednou turkmenskou tkadlenou a je nabarevnej granátovým jablíčkem. Líbí se mi geometrické vzory, které mi připomínájí mondriana, přestože se mu vůbec nepodobá:).

    OdpovědětVymazat
  13. Jsem pro první variantu koberce,láska na první pohled ❤🙂👍..

    OdpovědětVymazat
  14. Ahoj, zajímavé čtení i moc hezké koberce. Tento článek mi byl inspirací. Ráda bych se pořídila do obývacího pokoje nový koberec,aby ladil s interiérem obýváku. Ne netu jsem našla těchto webových stránkách tady zajímavě řešené koberce. Máte s touto webovou stránkou zkušenost. Děkuji .

    OdpovědětVymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)