Stránky

Bydlet sama je hit. Jak si ho užívá designérka změn Pavlína Louženská?

Za svůj prostorný nájem na pražské Letné dává tolik procent výplaty, že před svou maminkou tají, kolik to ve skutečnosti je. Pavlína Louženská známá všem, kdo řeší marketing, módu nebo obojí dohromady, bydlí ve světlém bytě s původní parketovou podlahou a velkými okny na jih. Na návštěvu jsem přišla v neděli dopoledne, kdy sem svítilo sluníčko a rovnou bych tu zůstala. Už jen pro tu korkovou skříň na chodbě z limtiky Ikea, která už se nedá nikde sehnat.




Židle Vitra, křeslo Artek, lavice Hay... you name it. Pavlína miluje designové ikony. A jako většina obyvatel Letné je dochucuje vintage poklady, ať už to jsou obrazy od babičky, citlivě renovované kousky Nanovo nebo cenné nálezy získané přes Sbazar. A často se stěhuje. I když jen v rámci vlastních stěn. "Hýbu nábytkem podle situace. Velký psací stůl jsem třeba před pandemií měla uprostřed obýváku, protože se u mě často scházeli kamarádi. Teď s nimi komunikuju zpoza rohu v obýváku. Samozřejmě hlavně virtuálně," usmívá se zakladatelka FB skupiny Holky z marketingu.






Z bytu dýchá historie i vkus předchozích obyvatel, kteří zkrášlili linku překližkou a zařídili tady industriálně laděnou koupelnu navazující na ložnici. Na záchod se ovšem chodí na chodbu, kde je kromě zmíněného korkového pokladu i další skvělá záležitost - dveře do původního pokoje pro služku, který Pavlína proměnila v šatnu. V podcastu rádia Wave se dozvíte, jaké kousky tady má. 







Reportáž ukončím tam, kde začala. V otevřeném obýváku, kde jsme si u jídelního stolu daly kafe z hrnečků od Ester Hörschler a povídaly si o práci i o životě. Ten Pavlínin můžete sledovat na jejím blogu a Instagramu s až překvapivě častými posty o designu & bydlení. "Vlastně nemám v blízkém okolí nikoho, s kým si o tomhle tématu povídat," posteskla si Pavlína. Spíš než novinky ikonických značek ji zajímají praktické tipy a celkově propojení s lidmi, kteří smýšlí jako ona - netouží po snobském bydlení, ale do vytoužených srdcovek jsou ochotni investovat víc než je běžné. Loučily jsme se s tím, že podobná skupina by mohla vzniknout na Clubhousu. Tak uvidíme.)





2 komentáře

  1. Teda, musím říct, že já se úplně zamilovala do Vaší koupelny. Zrovna plánujeme tu naši trošku předělat, tak se asi u Vás trošku inspiruji. Nedávno jsem úplnou náhodou, při brouzdání po internetu narazila na krásný nábytek na této stránce, tak tam asi pořídíme nějakou polici do té naší mini koupelničky.

    OdpovědětVymazat
  2. To je ozaj krásny a romantický byt. V podobnom som bola pred dvomi rokmi ubytovaná. Ale bývať tam sama, to nie, aj keď je Praha moja srdcovka. pekný deň prajem Lenka.

    OdpovědětVymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)