Stránky

Přespali jsme v krkonošské útulně ÅTULN.

Nejdřív nás napadlo, že v útulné útulně strávíme Silvestra. Kvůli počasí jsme tenhle nápad nakonec odložili a místo toho šli opékat buřty do kokořínských lesů. A dobře jsme udělali. Dřevěný přístřešek s prosklenou jihozápadní stěnou totiž poslední den v roce patří místním, takže bychom tak maximálně stepovali před ním. I tak, o necelý měsíc později, to skoro nedopadlo. Na jistotu sem můžete jít přespat ve všední dny, o víkendu máte šanci jen ve chvíli, kdy dorazíte ve dvě, maximálně ve tři odpoledne. 








Auto jsme zaparkovali ve Strážném pod sjezdovkou, "obuli" běžky a ski alpy a vyrazili vzhůru směrem na Klínové boudy, kde se ÅTULN nachází. Těsně před cílem jsme se ohřáli u kamen v Chalupě na rozcestí, kde vám nalijí Krkonošskou borůvku - likér podávaný s mističkou modrých plodů. 


ÅTULN

Přístřešek se strmou střechou odkazuje na tradici místních útulen navržených pro zdejší sněhové podmínky. Jedna taková stojí hned vedle. Vejde se do ní násobně víc lidí, jen nemá tu romanticky prosklenou stěnu... 

Bonusem navíc je také vnější krovová konstrukce vyzdvihující útulnu téměř dva metry nad zem - to aby byla přístupná i potom, co napadne běžné množství sněhu. A v létě sem můžete schovat kola...

Útulna je vyrobená ze smrkového dřeva, opalovaná prkna zvyšují odolnost vůči větru, plísním a celkově prodlužují životnost. Dovnitř se dostanete po ocelovém žebříku. Dveře se z praktických důvodů otevírají ven. 

Tak brzy vyražte, horské sluníčko vám vykouzlí úsměv na rtech a dělá krásnou pleť:) 







2 komentáře

  1. Krásné fotky a především super inspirace na přespání, hned si to zapisuju do svého bloku s tipy na výlety. My jsme si s rodinou naposledy udělali výlet do Prahy a přespali v Hotelu Golf , kde mají perfektní thajské masáže a taky to stálo za to!

    OdpovědětVymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)