Stránky

(Ne)Svoboda 21. století

Když někdo vyrůstá v totalitním státě, dospěje v demokracii a napíše o svém životě knihu s cílem zprostředkovat historii, fakta i mezilidské vztahy v zemi, do které se většina čtenářů nikdy nepodívá, je to obdivuhodné. Když někdo sice vyrůstá za hranicí totality, ve které ale vládnou jeho příbuzní, a poukazuje na jejich nekalé činy na Facebooku, je to důvod k nadšenému podivu.

A proto obdivuju francouzskou umělkyni íránského původu Marjane Satrapi, která v roce 2006 vydala comics Persepolis. V prvním díle popsala dětství v Íránu v době islámské revoluce a války s Írákem, a při dobře podaných historických faktech, tamních poměrech i zvyklostech dokázala poukázat na to, že veškeré lidské prožitky jsou na celém světě stejné bez ohledu na režim a hranice.

Nadšeně se pak podivuju nad vnukem zesnulého vůdce KLDR Kim Čong-ila a synovce současného vůdce Kim Čong-una, kerý ve svých 17-ti letech vede rozhovory s významnými světovými politiky o tom, jak s konáním svých příbuzných nesouhlasí, a rád by jednou napomohl k celokorejské demokracii. Kim Han-sol loni na podzim na svůj Facebook napsal, že se stydí za utrpení, která jeho příbuzní způsobili severokorejskému lidu. Jeho účet byl rychle zablokován. A já se ptám - jak se to stalo? Zavolali soudrzi z KLDR Marku Zuckerbergovi, že si to nepřejí, tak ať to v zájmu klidné mezinárodní situace nechá smazat? Svoje příbuzné si člověk nevybírá, udivuje mě ale, proč kvůli těm totalitním nemůže v demokratické zemi virtuálně kritizovat jejich chování.

Nevím, jak žila rodina Marjane Satrapi po tom, co vyšel její comics, který byl přeložen do téměř 20 jazyků včetně češtiny. Podle íránské právničky Širín Ebadí, která v roce 2003 získala Nobelovu cenu za mír, v Íránu i po revoluci dál funguje cenzura a ženská diskriminace. I Satrapi v druhém dílu Persepolis píše, že se poměry uvolnily, její kamarádky se vlivem přes satelit dostupných zahraničních seriálů začaly krášlit pomocí make-upu i plastických operací, pít alkohol a používat antikoncepci. Zároveň vás ale pouliční stráž zatkla za příliš červenou rtěnku nebo nadmíru lascivní pohyby. Zahraniční zpravodajství je sice dostupné, ale jen v převzaté = zkontrolované verzi. Tamní mocní se stále přejídají touhou ovládat a demokratická dieta se tak zatím míjí účinkem.

Myslím, že comics o Kim Han-solovi coby vnukovi totalitního vůdce, který vyrůstá ve svobodě, by byl zajímavý. Prozatím ale téma (ne)svobody zpracovala jen Marjane Satrapi a já níže přikládám ukázku jejího kultovního díla.

Marjanin tatínek byl stavební inženýr a dceru vychovával pokrokově s důrazem na vzdělání.  Jako malá z toho byla v rozpacích, protože se tak hodně lišila od ostatních. www.humanrightsfilmdiary.blogspot.com
Album západních skupin si Marjane kupovala na "černém" trhu. Jít si koupit desku znamenalo nebezpečnou výpravu. www.popcultureocd.blogspot.com

Marjane coby čerstvá gymnazistka v Rakousku, kde se kamarádila s nihilisty. 

A tady už coby dospělá. Ze dne na den se jí prý zvětšila hlava, objevila piha a probudila se v ní sexuální touha. www.blogs.uni




Tady Marjane popisuje, jak muži rozpoznávají křivky žen oblečených do povinného hidžábu. www.electricocean.wordpress.com





Po návratu do Íránu musela Marjane čelit strážcům, kteří jí i přes zahalení vyčítali příliš obscénní pohyby. www.guy.com






A na závěr skutečná Marjane. Cigareta k ní patří stejně jako kreslící pero. www.guy.com


5 komentářů

  1. Persepolis znám pouze ve filmové verzi. Marjane je odvážná, obdivuju tyhle lidi, co to umí mít v hlavě srovnané a bořit překážky. Taky by mě zajímala reakce rodiny a jejího okolí na Marjaniny počiny.
    Přiznám se, že jsem o vnukovi severokerjských diktátorů a jeho smýšlení a činech neměla tušení. Pevně doufám, že existuje naděje, že díky němu se situace v Severní Korei zlepší. Blokace jeho FB účtu je zarážející.
    V každém případě má musím složit poklonu tvým skvělým textům, postřehům a vtipu! Měj se hezky Renata

    OdpovědětVymazat
  2. Já miluju od Marjane Šitíčko, na první pohled taková holčičina, ale skvělý, vtipný a genderově neutrální komiks.

    OdpovědětVymazat
  3. Šitíčko je super - skvělá sonda toho, jak je ženský svět všude na světě stejný bez ohledu na hranice a režim. A moc se mi líbí i její třetí Comics - Kuře na švestkách. Ač nekuřačka zalíbil se mi tam jeden íránský citát: "Cigareta je potrava duše".)

    OdpovědětVymazat
  4. Krásně si to napsala, ženský svět je všude na světě stejný- to mě úplně nejvíc fascinovalo a fascinuje, že lidé všude na světě jsou si strašně podobní a co nechápu - kdy a vlivem čeho se to zlomí a najednou matka vychovává sebevražedné atentátníky? O korejském vnukovi jsem také neslyšela, zajímavé. A Šitíčko a Kuře si budu muset hned sehnat.

    OdpovědětVymazat
  5. Já jsem všechny knížky půjčila v knihovně, ale přemýšlím, že je stejně pořídím. Docela mi doma chybí ...

    OdpovědětVymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)