Stránky

Recenze: Vánoční Bydlení vs Marianne Bydlení

Svého času jsem byla fanynkou obou titulů. Marianne Bydlení mě ve své éře tak před pěti lety naprosto nadchlo. Milovala jsem jejich proměny, v každém čísle jsem našla spoustu tipů a trendů, o kterých jsem neměla tušení. Pak jsem ale pozorovala, že v proměnách se objevují tytéž produkty, které každé místnosti dodají "nádech originality".) a designérky stále opakují tytéž rady.

Přešla jsem k Bydlení.

Líbilo se mi, že je jiné, ne tolik trendově "mainstreamové" a působilo na mě vstřícněji. V září jsem se dočetla, že Bydlení mění vydavatele. Z Bauer Media přešlo k Business Media, které vydává Moderní byt. Redakce z něj přešla i do Bydlení. Někdy v říjnu se ke mně dostalo poslední číslo pod vedením starého týmu. A pak se Marianne Bydlení ohradilo, že Bydlení ho začalo kopírovat. Bydlení zareagovalo dotazem, proč kopírovat někoho, kdo vznikl 24 let po nás?

Zmatek.

V listopadu jsem zaregistrovala post na blogu scénáristky Lucie Konečné, který upozorňuje na snahu nové redakce Bydlení kopírovat populárnější konkurenci (Marianne Bydlení prodává měsíčně přes 20.000 kusů, Bydlení kolem 8000) a vyzývá k její podpoře.

Tak už jsem to nevydržela, v prosinci koupila oba tituly a vrhla se do srovnávačky.

Vezmu to pěkně popořadě (po rubrice) a na závěr udělím závěrečné hodnocení:) Jste napnutí? Já taky:)

1) Titulka:

Moc nerozumím tomu, proč prosincové vydání Bydlení na první pohled nepůsobí ani trochu vánočně. Marianne Bydlení má na titulu fotku bytu dánské designérky se stromkem v popředí, o jejímž interiéru píše i uvnitř.


www.facebook.com/Časopis Bydlení
www.facebook.com/Marianne.bydleni
2) Editorial:

Ještě méně u Bydlení rozumím tomu, proč nemá šéfredaktorku. Je hezké, že redaktorka Terezie Benoni se v úvodníku snaží být vtipná a roztomilá, bohužel jí to ale moc nejde. MB sice zahajuje self promem o výhercích jejich soutěže, editorial šéfredaktorky Pavlíny Blahotové, kterou uznávám jako designovou odbornici (a hlavně šéfovou mé milované Elle Decoration), má ale aspoň hlavu a patu.

3) Proměny:

V prosincovém čísle Bydlení se mi líbí všechny, nejvíc ta dětského pokojíčku od designérky Marty Kačorové. To je ale tím, že jsou převzaté z pořadu České televize Bydlení je hra, který svou kvalitu má. V Marianne Bydlení mě z proměn nezaujala žádná.

Proměna ložnice do dětského pokoje s využitím starého nábytku, www.ceskatelevize.cz
www.ceskatelevize.cz
4) Fotky:

Bydlení se zaseklo v čase i prostoru. Stránky Marianne Bydlení by se naopak daly stříhat na úžasné koláže. Ve vizuální inspiraci hraje naprostý prim.

5) Interiérová inspirace:

V Marianne B. mě nadchl výše zmíněný byt dánské designérky Marianne (ha, ha.) Thuesenové:
zdroj: Pinterest
Takhle vypadá vánoční cukroví mých snů:) zdroj: Pinterest
zdroj Pinterest 
6) Nápady:

V Bydlení se mi zalíbil článek "Kuchyň v centimetrech" a jeho rozdělení na malé, střední a velké kuchyně včetně efektních zhora pořízených fotek. Fajn je i "50 nápadů pro kuchyň" rozdělených do romantické, moderní a retro kategorie. V MB mě zase zaujal "obálkový strom" z na zdi nalepených obálek různých velikostí, které se dají číslovat a dle fantazie plnit.

7) Tipy:

V Marianne Bydlení jsem jich pár zajímavých našla, a to hlavně díky jejich vánočnímu speciálu, ve kterém celá redakce dává tipy na dárky. Naprosto jsem se zamilovala do dětského povlečení s kolouškem od značky by nord. Na polštáři je jako v učebnici přírodopisu popsáno, kde jeleni žijí, co jí a tak - fajn nápad:) Povlečení mezi dárky doporučuje editorka Marianne Bydlení Ludmila Korecká a říká: "Tohle povlečení bych si přála, kdybych byla malá, a dodnes bych na něj vzpomínala." Krásné:)

bynord.com
V Bydlení zase mé světle hnědé oko zaujatě spočinulo na podšálkových lampách s nadpisem "Správný ekolog rycykluje". Kdyby vznikly z nepotřebných hrnečků stejně jako porcelánový vánoční stromek, tak je to super.)



www.litecraft.co.uk
8) Vánoční inspirace:

Tady Bydlení ani nebudu zmiňovat, když už se v tomhle čísle píše o vánocích, moc inspirativní to není. Marianne Bydlení je naopak krásných svátečních tipů plná a to hlavně díky obchodům bellarose.cz a nordicday.cz.

Krásní ptáčci jsou teď dokonce ve slevě:) www.bellarose.cz
9) Přešlapy:

V Marianne B. šlápla vedle designérka Zuzana Bernasovská, která se jako vánoční ozdoby snažila využít nabarvené žárovky. Takový stromeček bych doma opravdu nechtěla :D


Bydlení má přešlapů několik,  tak dva za všechny: V článku o nádobách na šampaňské je sice zajímavý tip, který ovšem nese titulek "S přenoskou na šampaňské budete stylovÝ". Je mi jasné, že časopis nemůže být bez chyb, ale tahle a v popisce vypadá vážně buransky a navíc to je jako věta od nějakého teenagera z konce 90. let.

Potom mě znechutil povrchní popis významu tradičních barev Vánoc, kde je u zelené popisek "barva stromku a chvojí" a u zlaté "navozuje slavnostní a romantickou atmosféru". Co takhle si zjistit, že zelená symbolizuje ježíškovo narození, červená jeho krev a zlatá dary, které donesli Tři králové. Bohužel to není jediná ukázka toho, jak povrchní texty v Bydlení jsou.

Než dojdu k závěrečnému hodnocení, musím říct, že snaha o kopírování opravdu celkem bije do očí, a to hlavně u rubrik "Finance" nebo "v jejich stylu" a snaze o "modernější" grafiku. Kopírování je úspěšné jen tehdy, je-li napodobenina kvalitnější než originál, a to se stane jen málokdy. Marianne Bydlení i přes své nedostatky nabízí profesionální a kvalitní zpracování, ke kterému Bydlení teprve musí dojít.

"Nové" Bydlení se chce stát "masovějším" titulem, ve kterém bude k dispozici cenově dostupná inspirace. Proto například novinka u produktových fotek "cenový hit". I když cena klesla z původních 61 korun na necelých 55 (tak jako stojí MB), kvalita se snížila o více než šest korun. Na druhou stranu je to teprve druhé nebo třetí číslo pod novým vedením, takže je tu dost velká šance na zlepšení. Tak, uvidíme.

Takže závěr pro čtenáře: Upřímně musím říct, že když mi tady doma leží oba časopisy na stolku a já mám chvilku klidu na relax, sáhnu po Marianne Bydlení. Je prostě lákavější a lze u něj sázet na jistotu, že v něm člověk něco najde. Na druhou stranu i v Bydlení je leccos zajímavého, jenže to působí dělané jako "na koleni" šup šup, ať už je to hotový a navíc mi tam chybí profesionalita - mám pocit, jakoby články nepsali lidé "z oboru".

Marianne Bydlení a jeho tým designérek v tomhle nikdy nezklame, zároveň by ale mohlo nabídnout mnohem víc. Takže já ani nevím, jak se rozhodnout a co doporučit, protože nezbývá než čekat, zda si Bydlení najde svou vlastní cestu, jak titul kvalitně zpracovávat, a Marianne Bydlení nabídne víc, než zatím osvědčený stereotyp. A já budu zase kupovat jen Elle Decoration:)

10 komentářů

  1. No teda, ty sis s tím ale dala práci:-))...s MB máš pravdu, poslední dobou mě také přijde stereotypní, některé proměny pořád dokola, ale už jsem si ho dlouho nekoupila... naproti tomu Bydlení si nekupuji vůbec, protože nejdřív časopis prolistuji a pak beru, a tam mě teda nic nezaujalo. V tomhle oboru je u nás velká díra, ED je dobrý, ale je jen asi 4x do roka, a překvapilo mě, že redakční obsazení je skoro stejne jako u MB, že by u nás bylo málo šikovných lidí?...Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To určitě ne, stačí se jen podívat, kolik je skvělých českých interiér blogů:) Je tu díra, určitě jo, ale vydavatelé ten drží smutek, že trh je v krizi, tak se asi jen tak někdo do něčeho nového nepustí:( Škoda, když poptávka tu je...

      Vymazat
  2. Uff, obdivuji, jak jsi to poctivě rozebrala. MB mám ráda od samého začátku a je pravda, že jsou čísla, která mě baví víc a která méně, ale předplacené ho máme od prvního čísla. Bydlení nekupuji vůbec a je to přesně tak, jak píše Jana, prolistuji a pak beru. Takže Bydlení neberu :). Taky mě ubíjí ubohý výběr časopisů o bydlení na našem trhu. Díky bohu za blogy a zahraniční magazíny! :) Pěkný den!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, díky za ně!.) Jinak, Oli, obdivovat nemusíš, porovnávání časáků byla radost. Škoda, že jich tu vychází tak málo, není moc co recenzovat:)

      Vymazat
  3. Několik let jsem pravidelně každý měsíc kupovala Marianne Bydlení. Měla jsem ho moc ráda. Poslední dobou mi přijde stejné. Podobné interiéry, podobné dekorace... Teď už po dvakrát jsem si ho nekoupila, jen prolistovala v trafice. Díky za hezký příspěvek. Monika

    OdpovědětVymazat
  4. A já za hezký komentář. A s MB to vidíme úplně stejně ...

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Iri, tvé srovnání obou časopisů mě moc zaujalo a bylo by zajímavé, kdyby si někdo dal práci a srovnal je i s ostatními. Časopisy o bydlení si vybírám podobným způsobem, který byl již výše zmíněn. Bohužel si málokdy nějaký vyberu, neboť mi všechny připadají postavené zejména na reklamách nebo na podobném stylu. Bude to asi znít zvláštně, ale mým nejoblíbenějším je Chatař a chalupář, protože je mi bližší "country" styl a jiný český časopis se mu moc nevěnuje, nebo o něm možná nevím. A když si chci koupit časopis jen tak na prolistování do autobusu, tak spíš sáhnu po méněstránkových a levnějších, např. Náš útulný byt apod. Ale i ten mě musí něčím zaujmout. Takže v závěru stejně nejraději hledám inspiraci na netu. A co se týká těch dvou porovnávaných - Bydlení jsem si kupovala tak před 20 lety, když tu nic jiného na trhu nebylo. U MB jsem měla také dlouhé období, které jsem mu věnovala (v jeho začátcích) a jeden čas jsem ho měla i předplacené. V současnosti se ale stane málokdy tím vybraným č. 1. Děkuji za hezkou recenzi ;-). Monika J.

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Moniko, děkuju za přínosnou reakci. Je pravda, že časopisy typu Chatař&Chalupář spousta lidí podle první vizuální reakce mine (včetně mě), ale třeba nabízí mnohem kvalitnější zpracování než ty s designově atraktivní obálkou a dobrou reklamou. Naštěstí je dnes ten internet, ale hmatatelný svazek textu a obrázků je pro mě stejně nennahraditelný a pořád budu doufat, že se na českém trhu s časopisy objeví nějaký ten decor zázrak.)

    OdpovědětVymazat
  7. Jsem unesena tím poctivým přístupem. Početla jsem si, díky!

    OdpovědětVymazat
  8. Já jsem se také těšila na to, až budu zařizovat bydlení, ale vzhledem k tomu, že jsme si koupili starší dům, který rekonstruujeme, tak je to zařizování pořád takové provizorní. Možná, že až to bude všechno hotové, tak pak mě to začne bavit. Mám ale radost, že máme konečně nová plastová okna z Pramos, tak jsem si mohla dát ven na parapety truhlíky s květinami :-) .

    OdpovědětVymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)