Stránky

Který bílý jogurt je nejlepší?

Bílý jogurt jím každý den. Ne proto, že by mi chutnal, ale protože mám pocit, že je zdravý. Věřím, že jeho kyselou chuť zaručuje dostatečná přítomnost živých kultur a prospěšných bakterií, které podporují moje zdravé zažívání. Vím, že ještě líp to zvládá kefír, ale pít ho každý den nezvládám. Jogurty jsou skladnější a pro mě stravitelnější. Snažím se vyhýbat těm ochuceným, které kromě cukru můžou obsahovat taky zbytečný škrob, ale občas to nevydržím, a nějaký ten sladký si dám. Do bílých si přidávám aspoň med. Jednu dobu jsem to zkoušela s karobem, ale po pár týdnech jsem to vzdala. Když jím to, co mi nechutná, mám pak špatnou náladu.)

Vintage reklama z blogu Vintage Venus
Nejčastěji se u nás střídají Activia a Selský jogurt. Občas si ale zaexperimentuju a sáhnu po jiných značkách nebo bílý jogurt koupím ve zdravé výživě. Přináším vám report ze svých jogurtových zážitků se stručným popisem o složení, konzistenci a chuti. Popis složení je objektivní, konzistence už méně a chuť je zcela subjektivní.) I tak doufám, že můj jogurtový report bude pro některé z vás užitečný. Vaše jogurtová královna.)

1. Demeter bio bílý jogurt ze zdravé výživy:



Jemný tuhý jogurt s přirozeným obsahem tuku zrající v kelímku je vyroben z alpského mléka z prověřených biodynamických statků. Skutečně působivý popis se píše na obalu.) Jogurt byl po otevření hodně hrudkovitý, ale šel snadno rozmíchat. Kyselá chuť naznačuje opravdu velké množství příznivých bakterií, ale já je oželím. Tenhle jogrut mi i přes ne úplně malý obsah tuku 3,9 procenta fakt hodně nechutnal.(

2. Activia bílá zrající v kelímku




Chuť o něco zdravější formy známého jogurtu je podobná klasické Activii, jen je o něco víc "bakteriální".) Což vzhledem k přítomnosti Bifidus ActiRegularis asi není nic divného.) Chutná to trochu jako jogurt smíchaný s kefírem. Za mě tedy chuť dobrá, obsah tuku 3 procenta je taky ok. 

3. Bílý jogurt řeckého typu Elinas




Tak tohle je lahůdka. Skvělou chuť zaručuje především desetiprocentní obsah tuku. Jak říkal profesor Švejcar, který stvořil Sunar, kde je tuk, to chutná.) Jak vidíte, neodolala jsem, a už tak skvělý jogurt jsem vylepšila ještě dávkou jahod. Pochutnala jsem si moc, ale jíst to každý den, tak se budu před zrcadlem asi dost trápit. Na hubnutí to zrovna moc není.)

4. Selský jogurt bílý


Probiotická kultura Bifidobacterium B12 a Lactobacillus acidophilus LA5 mluví za vše. Tenhle jogurt musí být opravdu hodně zdravý. Většinou si ho dávám po nějakém hodně hříšném večeru, kdy si u televize dopřávám chipsy nebo sladkosti.) Trochu mi vadí jeho hrudkovikost, která nejde rozmíchat úplně dohladka. Ale sníst se dá. Pro doplnění - obsah tuku nejméně 3,5 procenta.

5. Simply M&S low fat natural yogurt



Tak tenhle jogurt s obsahem tuku 1,8 procenta mě opravdu překvapil. Na to, že má tak málo tuku a navíc je z Anglie, má až podezřele skvělou chuť. Abyste rozuměli mé britské poznámce - moje v Londýně žijící sestra si na anglické jogurty vždycky stěžovala. Byly plné hrudek a chutnaly fakt hrozně. Tak se asi zlepšily, no.)

6. Bio bílý jogurt z kozího mléka



Z kozího mléka jsem dosud ochutnala jenom sýr a ten se mi zdál ok. S jogurtem byla zkušenost jiná ... .) Za prvé konzistencí připomínal spíš kefír, takže jsem ho namísto pojídání lžičkou usrkávala, a tvářila jsem se u toho hooodně nešťastně. Tak strašně nedobrý.( Jako statečně jsem to dosrkala, ale musela jsem to zajíst čokoládovým bonbónem. Takže to bylo trošku kontraproduktivní.) Na tenhle jogurt s obsahem tuku 2,7 procentasi asi budu muset zvyknout ... jestli mu dám ještě vůbec šanci:)

Jogurty nejčastěji jím s čerstvým ovocem, občas je přidám do salátu  a minulý víkend jsem poprvé upekla jogurtovo-citrónový koláč. Recept z webu Great British Chefs jsem si trochu upravila do následujícího znění:

Ingredience:
3 vajíčka
400 gramů cukru
400 gramů mouky
200 gramů jogurtu (použila jsem Selský bílý)
nastrouhaná kúra z citrónu plus několik kapek šťávy
asi 200 ml oleje (ale tady si nejsem úplně jistá, dávala jsem ho totiž tak trochu od oka podle toho, jak husté se mi zdálo těsto.)
15 gramů kypřícího prášku
špetka soli
Moc jsem se s tím nepárala a prostě všechno smíchala v tak akorát husté těsto, které jsem nalila do vymazané formy o průměru 24 centimetrů, a dala péct na 160 stupňů. Pak jsem šla nakoupit a zaúkolovala mou lásku, ať koláč za půl hodiny vyndá. Připravila jsem mu špejli, kterou otestuje konzistenci těsta. Provedl, ale koláč byl po 30ti minutách stále nedopečený. Zavolal tedy své mamince, která dělá snad ty nej dorty na světě (někdy vám nějaký ukážu), a ta mu poradila, ať povrch koláče přikryje pečícím papírem, a nechá ještě čtvrt hodiny dopéct. GENIÁLNÍ. Proč jsem tohle nevěděla dřív??.) Opět provedl a výsledkem je neskonale kyprý, vláčný a šíleně dobrý jogurtový koláč:)

Zbytek citrónové šťávy jsme s Domi smíchaly s cukrem a polevu natřely na koláč, který jsme dozdobily našimi oblíbenými barevnými kuličkami
Takhle vysoký koláč se mi nikdy předtím nepovedl. Nevím jestli to je receptem nebo trikem s pečícím papírem, ale měla jsem obrovskou radost:)

22 komentářů

  1. Zcela subjektivne hodnotim nejlip bily jogurt z farmy drzovice http://www.freshbedynky.cz/zbozi-bily-jogurt-ekofdrzovice,da,4510.htm. S vyssim obsahem tuku, ale hladky, akorat ridky/husty, chutove delikatesni, fakt!:)

    Krasnej dortik, Iri, jste sikulky!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ten zkusím, děkuju za tip. Jinak děkujeme - to, že buchta vyběhne, je pro většinu hospodyněk normání, pro nás zázrak:)

      Vymazat
  2. super článok! ja mam najradšej chočenský jogurt - http://chocenskamlekarna.accom.cz/produkty/jogurty/# je absolutne cisty - bez cukru a smotanovy a hustyyy! danone vobec - vo vsetkych jogurtoch maju cukor, nechapem preco...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Choceňský taky občas jíme, to je pravda, ten chutná hodně dobře.

      Vymazat
  3. ja si robím doma vlastný, minulý rok som si kúpila jogurtovač a stále nás to neomrzelo, naopak, taký domáci hustý len prisladený medom je úplne naj a chutí aj deťom, tým do jogurtu pridám granko a piškóty :)
    ale ten z kozieho mlieka by som ochutnala a aj koláčik :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jogurtovač není špatný nápad, ale zatím jsem se k tomu nedopracovala.)

      Vymazat
  4. Teda, ty sis s tím dala práci a co teprve ta buchta! Recept píšu a upeču:)

    OdpovědětVymazat
  5. Recept urcite zkusim, mam tenhle typ moc rada. A ja jim jen Hollandii selsky s ovocem, detem recky slazeny sirupem z agave ( obsahuje hlavne fruktozu, tak se prckum tolik nezvysuje hladina cukru a zlobi o trochu min :-), ne, vazne mi prijde trochu zdravejsi nez cukr. Na Pinterestu jsem nasla, ze se da obarvit a zmrazit ve formickach a je z toho super zmrzka pro prcky.

    OdpovědětVymazat
  6. No, to je dobrý nápad, jogurtová zmrzka. Domi podle pokynů maminky statečně jí hlavně bílý, občas ale podlehnu prosbě o ty princeznovský od müllera.)

    OdpovědětVymazat
  7. Iri,
    to není příspěvek na blog,
    to je referát. Wow. Děkujeme.
    Já jsem Selský-jogurt-bílý-gang,
    nebýt Kuby, nikdy se o složení potravin nezajímám,
    ale (skoro)každý jogurt považuju už léta za geniální jídlo: můžeš ho mít v kabelce, dá se jíst kdekoli, okamžitě zažene hlad, neleze do zubů, dá se kupovat do zásoby,
    škoda jen že David nesdílí mé nadšení - na větu "Tak si vem jogurt" zpravidla reaguje podrážděně ... :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ha, ha, já tuhle větu radši ani nevyslovuju:) A jinak u mě to samý - před Domi jsem konzumovala i bramborovou kaši v prášku a přišlo mi to naprosto ok.)

      Vymazat
  8. Ten koláč vypadá báječně, moc se vám holky povedl ;-) U nás taky vede hollandia, jen sára ji zatím úplně nepřišla na chuť, to má asi po mě, já do 10let taky jogurty nesnášela a až pak nadešel zlom, kdy jsem si bez nich nedokázala představit den :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme, no, já jsem Domi zezačátku dávala Activii a chutnala ji ... ale nevím, jak na tom teda to Danone je, snad ne jako Nestlé.)

      Vymazat
  9. koláč je krásný! a z tvého výběru mám nejradši řecký

    OdpovědětVymazat
  10. Tak já tedy mléčné výrobky jím jen v sebeobraně :-) Ale ten koláč vypadá jedle!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jogurt tam fakt není znát, díky němu je to ale takový hezky vláčný.)

      Vymazat
  11. Snazim se kupovat jen ceske jogurty, zvykli jsme si a chutnaji nam jogurty Olma. Protoze vim, ze berou mleko od ceskych krav. Mam velky problem kupovat dovoz, kdyz muzu mit 'domaci'. Svou trochou davam (nejen v tomto pripade- i ovoce, zelenina) najevo, ze ma smysl venovat se zemedelstvi i u nas. Mozna je to naivni. Nevim, ale znate to- kapka ke kapce;) Krasny den! Terka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naivní to učitě není, rozumný ano:) Teď už jen zbývá věřit tomu, že je to fakt z Čech.)

      Vymazat
    2. Proto jsem "domácí" dala do uvozovek...:)

      Každopádně do Olmy jde stoprocentně 2x denně cisterna mléka od krav z vesnice, kde jsem vyrostla. Proto doufám a věřím, že i to další mléko je české. Vím, že svého času se i Madeta hrdě hlásila českému původu mléka. Jak je to dnes nevím.

      Bílým jogurtům zdar!

      Terka

      Vymazat
  12. Mohu se zeptat, zdali na etiketě k bio demeter bílému jogurtu bylo napsáno i tohle?https://i.nyx.cz/files/00/00/12/03/1203734_4835072ec8bd618e5e8e.jpg?name=jogurt.jpg
    S díky a s pozdravem JJ

    OdpovědětVymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)