Stránky

Masarykovo menu

Na první republiku se vzpomíná s nostalgií po eleganci, kvalitě a prestiži, kterou tehdy Československo mělo. Práce byla poctivá a materiál kvalitní. Samozřejmě ne vždycky a ne ve všem, ale v každém případě mnohem víc než teď. V oblasti gastronomie převládalo využívání lokálních surovin a jejich pečlivé zpracování. Dá se říct, že přesně to je současný cíl. Na rozdíl ode dneška se méně solilo, za to s máslem se nešetřilo. Moje časy.) Mnohem víc než teď se konzumovaly ryby a dokonce taky raci nebo šneci. V různých úpravách se jedly také vnitřnosti. Když se vařilo z masa, zpracovávalo se zkrátka všechno od hlavy až po ocas.




Na fotce vidíte Gratinované dršťky s ementálským sýrem, které jako předkrm v rámci festivalu Masarykovo menu bude servírovat podnik U modré kachničky II na Praze 1. Akce, která začíná dnes, a potrvá až do 29. září, se účastní dalších 14 restaurací v Praze a Brně.


Upřímně se vám přiznám, že dršťky nesnáším. I když vlastně jen od pohledu. Kdykoliv jsem je někdy spatřila, přešla mě chuť je jakkoliv zkusit. Pan šéfkuchař z Modré kachničky Michael Váňa ale sliboval, že tyhle jsou jiné. Prozradil mi i trik, jak je zbavit typické "vůně". Tajemství spočívá v tom, že během vaření několikrát vyměníte vodu. Dršťky, které jsem ochutnala, jsou navíc zjemněné muškátovým oříškem a smetanou s brusinkama, takže nakonec chuťově hrají spíš vedlejší roli. No, bylo to dobrý, ale stejně ten pohled na ně - v tomhle jsem trochu z cukru.)

Jako hlavní chod se u Kachničky během prvorepublikových dnů bude podávat Uzený hovězí jazyk s omáčkou ze šalotek, rozinek a pražených mandlí a bramborový nákyp. Přidávám fotku a řeknu vám, že tohle jídlo bylo lu-xus-ní.)



Jazyk jsem ochutnala podruhé. První zážitek byl ale poněkud tužší. A opět tu od pana šéfkuchaře máme fígl, jak docílit měkoučkého výsledku. "Když ho uvaříte, je třeba ho pak rychle zchladit, aby se dal dobře loupat," prozradil mistr. Dodal, že pokud ho ale pak rovnou neporcujete, je nutné ho vrátit zpět do vývaru, ve kterém se vařil, a tam ho udržovat. "Je velice jemný a rychle se vysouší, proto by se měl udržovat vlhký, mokrý, ale ne ve studené vodě," doporučil pan Váňa. 

No a na konec zákusek. Pečená Reneta plněná pomerančovým džemem a podávaná se smaženými koblížky. Skvělá záležitost. Reneta je lehce kyselejší jablečná odrůda, která se skvěle doplňuje právě s hořko-sladkou chutí pomerančové marmelády. Tenhle prvorepublikový dezert jste před pár dny mohli vidět na mém FB



Do prvorepublikového stylu je laděn celý interiér restaurace. Posedět v ní a ochutnávat jídlo našich prababiček (nebo aspoň těch bohatších.) byl skutečně skvělý zážitek. Festivalové dobroty si můžete rezervovat přes web Masarykovo Menu. Za tříchodové menu zaplatíte od 290 do 490 korun.




Na stole vidíte tzv. Masarykovo cukroví, které pan prezident miloval. Je podle receptu jeho maminky a chutná podobně jako vanilkové rohlíčky. Dostala jsem na něj recept, tak ho třeba letos o Vánocích vyzkouším.) 

4 komentáře

  1. U Modré kachničky vaří skvostně! Pokud bude čas, určitě na nějaké meníčko z této akce zajdem.
    A k té První republice... člověka až mrazí, když si uvědomí, jak jsme měli skvěle nakročeno a jak to komunisti zabili...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo no, tak teď máme příležitost to tady zase zlepšit. V kuchyni i umění:)

      Vymazat
  2. Je fajn, ze se takove akce poradaji. Jen je skoda, ze Masaryk nebyl vegetarian... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ha, ha, ale měl rád hodně bezmasých jídel - třeba švestkový knedlíky s mákem, vločkovou kaši nebo škubánky.)

      Vymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)