Stránky

Jak se bydlí v Londýně

Bydlet v Londýně je snem mnoha kreativních lidí z celého světa. Britská metropole má totiž pověst města, ve kterém proudí tvůrčí energie, a rodí se tu samé originální nápady. Celý Londýn je protkaný uměním, které se neschovává jen v galeriích, ale je součástí ulic i domácností. Právě s byty a domy je tady ale trochu problém. Respektive s jejich cenami. Jen malé procento lidí do třicítky si může dovolit vlastní bydlení v širším centru Londýna. Řešením jsou nájmy, stěhování na okraj města nebo snížení požadavků. Třeba tak, že bydlíte v malém suterénním bytě, což se tady bere za běžnou věc. I takové byty ale můžou být krásné a já vám to hned ukážu. V jednom takovém totiž žije moje sestra, která mi k tématu poskytla zajímavý rozhovor. Dozvíte se třeba, jak rozdílné je britské a české bydlení, nebo jaké jsou v Londýně aktuální interiérové trendy. 



Tak jako jsou v Praze nejrozšířenější paneláky, v Londýně většina lidí bydlí v některém z "Victorian maisonette", které mají pod hlavním vchodem sutérenní byty původně určené pro služebnictvo. Dnes patří k běžným bytům, na které je i tak vzhledem k vysokým cenám nutné brát hypotéku.
Výhodou nízkého poschodí ale je, že má člověk zahradu. A to se hodí. Obzvlášť když tak jako moje sestra chová dvě kočky.)
Co jsem teď na jaře viděla rekonstruovanou bílou kuchyň, chci ji taky.) A moc se mi líbí ten prosklený strop v jídelně, díky kterému je tam přes den spoustu světla.
Všechno je tady malé, ale milé. Včetně koupelny ...
... i obýváku.)

Ale teď už k samotné obyvatelce tohohle útulného londýnského hnízdečka, kterou vám taky ukážu na fotce. Nepoznáte z ní, jak jsme si podobné, protože jedním z mála společných rysů jsou naše hubené nohy, které na fotce nejsou vidět.)

A ještě taky prý máme podobný tvar očí.)

Byt, ve kterém bydlíš, si nedávno rekonstruovala. Co bylo během procesu nejnáročnější a co Tě naopak nejvíc bavilo?

Nejnáročnější bylo zvládnout proces organizace a zařizování. Všechno se musí naplánovat jak ve válce - nejdřív stavební povoleni, pak povolení od sousedů, zorganizovat a kontrolovat stavební práce, vymalovat ... Pracuje na tom hodně lidí, se kterými je potřeba umět dobře komunikovat a naučit se s nimi vycházet. Nejlepší je, když má člověk jeden kontakt, přes který komunikuje všechno, ale to často není možné. Například je potřeba jednat s úřadem, pak se stavební firmou, pak s firmou na žaluzie a tak dále. No a největší radost byla naopak ta tvůrčí stránka - plánovat design, hledat informace o barvách a materiálech, učit se, jak si zařídit vlastní zahradu a praktické zařizování nábytku a dekorace. To už pak jde lehce a je super pozorovat, jak se všechno postupně proměňuje.


Jak je to s londýnskou nabídkou obchodů? V čem je velký výběr a co Ti v rámci nabídky věcí do bytu naopak chybí?


Výběr je tu úžasný, a v tomhle ohledu je opravdu nádhera bydlet v Londýně. Je tu nejen hodně obchodů, ale také webů, blogů a časopisů, které krásnou nabídku podporují. A pak tu jsou super Vintage Shops. Některé jsou drahé, v nich třeba často najdu i věci z Československa, ale plno jich je levných. Ty jsou většinou dál od centra a lidé do nich dávají svůj starý nábytek, který se dá krásně oživit.


Jakou místnost v Tvém bytě máš nejradši?


No, protože byteček je malý, řekla bych, že celý byt cítím, ať jsem kdekoliv. Ráda sedím v kuchyni na kabinetu (i když se to nemá, já vím.), opřu se o bojler, hladím kočičku na klíně, dívám se na jídelní prostor s oknem do nebe a říkám si, jak to tu mám hezký, čistý a průzračný. Taky miluju moji koupelnu. V dětství jsem vždycky měla hrozné, v podstatě nefunkční koupelny, tak sem se nerada myla a ve škole se mi smáli. Teď mám krásnou modrou koupelnu, která pro mě má až přímořskou atmosféru, a koupu se denně.) 

Jak bys srovnala české bydlení s tím anglickým - v čem vidíš jejich specifika?


Zdá se mi, že české bydlení se začíná víc podobat anglickému, ale přece jenom se liší. To anglické je spíš minimalistické s tradičními prvky, to české zase více dekorační a domácí. Záleží samozřejmě na stylu. Co se týče struktury, Londýňané nejraději bydlí v pěkných Viktoriánskych domech, dělají se z nich byty, a sen je mít tu malou zahrádku vzadu. Nikdo tu netouží po bytě, jen po domě, za to v Praze se mi vždycky zdál jako ideál nějaký ten krásný byt na Vinohradech nebo Starém Městě.


Jaké teď v Anglii v oblasti interiérového designu převládají trendy?


Design z poloviny minulého století - tedy inspirace 50. až 60. léty, industriální atmosféra, vintage a rukodělná práce. Konkrétně velké lampy jako z továrny, stolky a křesílka s tenkýma nožičkama jako z 60. let a dekorace v čistých linicích občas doplněné o kousek, co pro nás vyrobila třeba kamarádka.



Kteří britští designéři patří mezi aktuální hvězdy ve svém oboru?




18 komentářů

  1. Iri-a co dela tva sestra? Nema k designu blizko?
    Jinak podle fotky je moc sympaticka. A bytecek jeste k tomu v Londyne super:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, já bych řekla, že design a umění má tak nějak v krvi. Celý život se to od ní učím.)

      Vymazat
  2. milý malý pohľad na londýnske bývanie....sestra to má útulné....aspoň z fotiek to tak na mňa pôsobí....jana
    p.s. éra "neumývania" sestre vôbec neublížila... :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, já když jsem do sestřina bytu vešla poprvé, byla jsem v naprostém úžasu. Ve skutečnosti je to celé ještě útulnější a kočky k tomu jen přispívají.)

      Vymazat
  3. Úžasné bydlení! Moc děkuju, že jsem mohla "nakouknout", to mě tak baví, však víš. Královna šmíráků jsem. :) Toto jsou články podle mého gusta! Moc mě to bavilo. Pa :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, ráda jsem Tě potěšila Oli, pro tohle já mám pochopení, taky mě to děsně baví:)

      Vymazat
  4. Iri, měla jsi pravdu! Sestra je opravdu krásná :)
    A odvedla úžasný kus práce. Závidím ji nejen bydlení v Londýně, ale i tu zahrádku, byť je uplně malá.
    Ať se sestře daří :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta zahrádka je úžasná a těším se, až ji vyzkoušíme někdy v létě. Vyřídím a krásná to ona je a k tomu si představ, že žije v Anglii, kde je další kráskou možná tak Kate Moss. Je úplně na roztrhání:)

      Vymazat
  5. Krása ! Já tak hezký byteček v Londýně neměla...

    http://mlcoftw.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za Tvůj koment, protože jsem díky němu objevila Tvůj zajímavý blog. Nacházíme se v trošku podobné situaci, řekla bych ...

      Vymazat
  6. To teda čumim, kolik dostali do toho bytečku světla! :O Já jsem bydlela čtvrt roku v UK v suterénním bytě a tam teda byla tma, kosa a vlhko (ale to je tam všude). Tady bych ale bydlela hned, velice sympatický byt:) La Petite Anne

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No je tam spoustu prosklených ploch včetně té stropní. Světlé barvy a hřejivá atmosféra:)

      Vymazat
  7. Skvely prispevek Iri! No bydleni v Londyne ma svoje kouzlo, ty jejich zahradky, predzahradky, parky... ach :-) Interier bytu ma segra moc krasny, skvely napad s tim prosklenym stropem :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujem Ali, já tomu kouzlu propadám od dětství, ale zároveň se mi vždycky stýská po tom našem, žít bych tam asi neuměla, i když bych někdy moc chtěla:)

      Vymazat
  8. Bezva článek a rozhovor - to jsem si moc přála nakouknout do těchto domů, zvlášť do toho suterénu :o) Rekonstrukce je opravdu krásná.

    OdpovědětVymazat
  9. Tak – maminka se přihrnula s reakcí „malinko“ později ( je červenec), ale moc jste mě obě potěšily. Hezky jsi to Irenko napsala a vyfotila. A Pavluška opět vypadá tak, že by ji pustili s Anežkou do školy až do šaten :-).

    OdpovědětVymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)