Stránky

A Ballet Girl

Když malá Yukiko někde jen zaslechla hudbu, ihned se dala do pohybu. V obchodě, na ulici, kdekoliv. A tak ji její vnímavá maminka vzala na hodinu baletu, který se stal na dlouho jejím osudem. Yukiko balet milovala. Přinášel jí radost z pohybu i nadšení při vystupování na pódiu. Ale taky způsoboval bolest a bral čas. Yukiko byla aktivní dívka. Kromě baletu a školy taky kreslila a chodila na hodiny angličtiny. A tak, když jí bylo asi 14 let, přišla chvíle rozhodnutí. Balet nebo kreslení? Když jste baletkou, vaše role je pevně daná. Ale když kreslíte a malujete, můžete být cokoliv a jít kamkoliv. Dokonce i mimo hranice samotné země. A tak se Yukiko rozloučila s tancem, který navždy zůstane v jejím srdci, a naplno se začala věnovat výtvarnému umění. Při svých studiích se z Tokia dostala do Prahy na UMPRUM, kde v Ateliéru grafiky a ilustrace vznikla knížka A Ballet Girl, ve které Yukiko vypráví svůj příběh o tanečním dětství a rostoucí touze malovat. 

Malá Yukiko brzy pochopila, že balet není jen zábava, ale také jednotvárná dřina. Svěřila se s tím mamince, která ji vzala na film o životě ruské primabaleríny Anny Pavlovové. Ta Yukiko motivovala k odhodlání dál trénovat a tančit jednou jako ona. 

Knížku jsem pořídila v knihkupectví Baobab a ten stejný den ji vzala na baletní mini představení naší Domi a jejích kamarádek ze školky. Ukazovala jsem jim obrázky a zkráceně převyprávěla příběh japonské ilustrátorky, který se jim moc líbil, ale rozhodně se v něm nepoznávaly.) Jejich balet jsou spíš takové mini tanečky, které s vážnou dřinou naštěstí nemají moc společného. Za to mě se dotkl až tak, že jsem se při čtení skoro neubránila slzám. Yukiko moc krásně přibližuje svoji zkušenost z dětství, kterou živě zachycuje ve svých kresbách. 

Knížka A Ballet Girl je malý comicsový poklad. Co do velikosti formátu i počtu vydaných kusů.


 Tenhle gif a další ukázku práce ilustrátorky Yukiko najdete na jejím webu

10 komentářů

  1. To je tak milé!
    Do Baobabu se chystám, musím to tam okouknout!

    OdpovědětVymazat
  2. Iri, vaše příspěvky jsou tak zajímavé, že se pokaždé těším na nový. A rozšiřují mi obzory. Díky, díky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucie, já taky díky. Mám radost, když se mnou mé čtenářky sdílí vášeň pro zajímavé věci.

      Vymazat
  3. Páni, tuto knížku bych si chtěla koupit.. Na stránkách ji nemají :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Amy, pokud si z Prahy, tak zajdi do Baobabu v Krymské ulici. Nebo napiš přes web autorce. Myslím, že online se asi pořídit nedá./

      Vymazat
  4. A tu knihu chci. Mám za sebou podobný příběh :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně? Tak to je úžasný.) A šup do Baobabu:)

      Vymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)