Stránky

5 designových trendů pro rok 2015


Někdo trendy nemá rád, já je miluju. Každý rok se těším na čerstvou inspiraci, ze které čerpám nové podněty a nápady. Všechno tu už sice jednou bylo, ale lidé zapomínají. A tak se můžeme pravidelně radovat z objevování novinek, které nás v konkrétním roce budou obklopovat. Ty letošní budou hodně simple & eco. Přitom ani trochu nudné. Těšte se na barvy, hravé nápady a hodně obrázků i slov. Inspirace je většinou ze zahraničí, ale pod každým trendem zároveň najdete tip, kde podobnou věc sehnat v českých obchodech

1. Barevný minimalismus


Než se trend stane trendem, pohybuje se na okraji zájmu. Pozornost mu totiž nejdřív věnuje pouze jeho tvůrce. Většinou tak, že o něm vůbec neví.) Všímat si ho začnou až ostatní, a když trend získá patřičnou popularitu v užší skupině lidí, zaujme pozornost velkých značek. Výsledkem jsou současné kolekce, ve kterých dominuje světlý základ s výrazně barevnou grafikou. Ta přitom není jen na okrasu, ale pomáhá rozdělit a zorganizovat věci tak, abyste je už nikdy nemuseli dlouho hledat. 


Ikea a její nová kolekce Sprutt


Základem barevného minimalismu jsou hladké plochy, syté odstíny a základní tvary. Na fotkách je nábytek německé značky interlübke


Pastelové hodiny ve stylu 50. let, Butlers
2. Klasická inspirace

Klasikou se rozumí dokonalost. Dílo má hlavu a patu, postrádá jakoukoliv slabinu a může lidem sloužit desítky i stovky let po tom, co vzniklo. A zároveň inspiruje ke vzniku nových věcí. Tak jako v případě Tanssi - kolekci ilustrovaného nádobí finské značky iittala, jejímž autorem je výtvarník Klaus Haapaniemi. Motivy zvířat s liškou v hlavní roli vychází z Janáčkovy opery Příhody lišky Bystroušky, jejíž adaptaci uvedla Finská národní opera, a ilustrátor pro ni navrhoval vizuální styl. Škoda, že novou kolekci zatím nemá v nabídce Terve, DesignVille ani Designor. Snad se brzy dočkáme. 


Nová kolekce Tanssi finské značky iittala je inspirovaná operou skladatele Leoše Janáčka.

Talíř z předchozí kolekce Taika, kterou pro iittalu také navrhnul Klause Haapaniemiho, DesignVille

3. Návrat k přírodě

Ten už se nějaký rok děje a je to jen dobře. Lednové novinky představila holandská značka nábytku SlowWood, která nabízí ručně vyráběné stoly a stolky ze dřeva, které maximálně splňují požadavky na ekologické zpracování. V souladu se slow filosofií je také nadčasový design, aby vás kvalitní kus nábytku nepřestal jentak bavit. 

Stůl Grut 3 od holandské značky SlowWood
Se dřevem pracuje také Logan Hendrickson z Las Vegas, jehož značka ručně vyráběného nábytku onefortythree začala v roce 2008 jako blog. Logan se tehdy se svou ženou Roxy nastěhoval do domu s číslem 143 (odtud název), který nebyl vybaven žádným nábytkem. A tak začal vyrábět svůj vlastní. Letošní rok zahájil představením nových vysokých židli s folklórním polstrováním, které splňují další trend - bohémský styl 70. let laděný do jemně bledých odstínů, které podle společnosti Pantone budou kralovat letošnímu jaru. Do tohoto barevného spektra samozřejmě spadá i Marsala - letošní barva roku pojmenovaná podle červeného vína ze Sicílie. 

Nová kolekce židlí onefortythree bude brzy k dostání v eshopu. Foto: blog onefortythree

Prkénka z Matějovy dílny a další poctivé produkty od HNST.LY

4. Zaměřeno na děti


Ještě před pár lety byl dětský pokojíček místem, kterému se při zařizování nevěnovala příliš velká pozornost. Rodiče od investice do kvalitního dětského nábytku odrazovaly obavy z toho, že děti brzy vyrostou, a je to tudíž zbytečné. Situace se ale změnila, výrobci začali nabízet nábytek, který s dětmi roste, dá se využít i do budoucna a hlavně si všimli, že maminkám dnes začíná záležet na tom, aby byl pokojíček jejich dětí dostatečně estetický. Tenhle požadavek spolu s ekologickým aspektem dokonale splňuje americká značka oeuf, jejíž návrhy jsou stylově čisté, ale přitom krásně roztomilé. Příkladem je jejich nová kolekce sedacího nábytku, který se dá dozdobit samolepkami. Děti si tak mohou vytvořit židličku podle vlastních přání a fantazie. 


Před ozdobením

Po ozdobení.) Foto: oeuf
Krásný nábytek pro děti vyrábí také holandská značka Rafa Kids, do jejíhož portfolia patří i skvělé podlahové piškvorky.)

Hračky, nábytek i oblečení z hračkářstvá Hugo chodí bos. Na fotce je mikina od Ice Ice Baby, křesílko od Tomáše Béma a polštáře od The Three Trees

5. Nakresli to nebo napiš

Díky blogům a Pinteresu je internetový svět plný krásného umění, které se čím dál častěji prosazuje i v designu. Ať už jde o malbu, ilustrace, typografii nebo kaligrafii... ruka umělce dodává každodením produktům úplně nový rozměr.  A hlavně dokáže pobavit, povzbudit nebo přivést k zamyšlení. V rámci trendů si všímám, že velkoformátové plakáty střídají menší obrázky, které jsou jemnější, a dají se snadněji zakomponovat do interiéru. A naivní hravé ilustrace už dávno nejsou určené jen pro ty nejmenší, ale radují se z nich i ti velcí. A tak je zřejmě jen otázkou času, kdy se ilustrace vrátí i do knížek pro dospělé. Přáli byste si to? Já jo.) 

Holky vaří, kluci myjou nádobí.) Vtipný set plakátů od ilustrátorky Judy Kaufmann.

Kaligrafický set, jehož součástí je i ta krásná taška, navrhla pro značku Poketo kaligrafka Maybelle Imasa Stukuls. 
Tohle prosím není obrázek, ale zrcadlo.) Ve spolupráci s Kate Spade Saturday ho vyrobila americká značka west elm

Jj, to znám. Na kafe je čas prostě vždycky:) Plakát z kolekce ZOOT Originál

9 komentářů

  1. Barevný minimalismus, nákresy a nápisy, to je presne moje! Vďaka za veľkú dávku inšpirácie (znova) :)

    Patrik
    http://www.madebyboy.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsme na tom úplně stejně.) A mám radost, že se inspirace líbí!

      Vymazat
  2. Nádhera. Barevný minimalismus je přesně pro mě :-)
    Zvu vás všechny na mou Giveaway o voňavé ceny :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Krásný článek Iri! Co se týče kolekce Tanssi od Iittala - je to úplná novinka a na skladě DesignVille ji budeme tak do 14 dní. Hezký den!

    OdpovědětVymazat
  4. Ty dětské židle vypadají super!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky se mi moc líbí, nápad s nálepkami je super.

      Vymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)