Stránky

Eska

Kouzlo skandinávského přístupu neovlivňuje jen svět interiérového designu, ale i gastronomii. Základem jsou čerstvé lokální suroviny a jejich úplné zpracování. S tím souvisí také udržitelnost a hledání nových možností, jak je zkombinovat a využít. Výsledkem je česká moderní kuchyně, která zároveň znovu objevuje dnes dávno zapomenuté postupy jako je kvašení, sušení nebo pečení na ohni. A přesně takovou můžete ochutnat v nové restauraci spojené s pekárnou Eska ze sítě Ambi, která sídlí v pražském Karlíně. Tam, kde vznikají Hospodářské noviny, týdeník Ekonom nebo lifestylový magazín Proč ne?!. Podnik se totiž nachází v prostorách Forum Karlín, kde má svoji redakci vydavatelství Economia. Novináři se tak možná konečně začnou zdravě a kvalitně stravovat. A cestou z práce si tady můžou koupit křupavý chleba, který se v Esce peče z biomouky a třístupňového kvasu. 







Když jsem fotila, Domi se ujaly zdejší milé slečny a ukázaly jí, jak se skládají ručníčky. Byla z toho tak nadšená, že prý až vyroste, bude v Esce pracovat:)







Capuccino tady je jedna velká báseň - na jeho přípravu totiž dohlíží barista Ondřej Štokl, který do Esky přichází z Anonymous Coffee, kde mají nejlepší kafe v celé Praze. Potvrdí Vám to i Martina z Nordic Day.)







Bábovku si tady dala Domi a byla skvělá - kyprá a vláčná. Prostě taková, jakou zná od maminky.)

V Esce rádi přivítají děti i zvířata.)
Do Esky jsem vyrazila hlavně nafotit interiér pro reportáž na webu Czechdesign.cz a zároveň jsem tady pořídila malý rozhovor se Šárkou Hamanovou, kterou možná znáte z redakce časopisu Apetit. Dnes se ve skupině Ambiente stará o PR, což mimo jiné zahrnuje i péči o blog Radost a jídlo. S jídlem v Esce zatím zkušenost nemám, ale představuju si podobné chutě, které jsem okusila během vyhlašování ankety Maurerův výběr Grand Restaurant. Seděla jsem tehdy u stolu, kde se podávalo menu restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise - zavzpomínat můžete tady. Oba podniky spojuje stejná filosofie inspirovaná skandinávským přístupem, liší se jen forma. Zatímco v La Degustation se podávají několikachodová menu v hodnotě několika tisíc, v Esce si můžete každé z jídel objednat zvlášť. Rozhodně nejvíc se zatím mluví o kvašené červené pšenici, houbách a vejci. Do své degustační reportáže je zahrnula i Koko, na jejímž blogu Menu domů si můžete přečíst, jak ji zdejší kuchyně chutnala.

3 komentáře

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)