Stránky

UMPRUM ATTACK!

Přehlídka, která není pouhou prezentací studentských prací, ale přináší vzájemnou interakci a vyvolává kritickou diskuzi. Takový je cíl výroční výstavy Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze (instituce loni oslavila 130 let), která se pod názvem UMPRUM ATTACK! představuje v Národní galerii. Její součástí je výběr diplomových a semestrálních projektů vytvořených v průběhu školního roku 2014/2015. Některé se v rámci Diploma Selection objevily na loňském Designbloku, jiné můžete znát z Artsemestru. Nové jsou ale názory, postoje a myšlenky zajímavých osobností, které se zamýšlejí nad systémem výuky a situací absolventů. Vychází přitom z vlastních studentských a profesních zkušeností i z toho, jak je škola vnímaná ve společenských kruzích, v nichž se pohybují. 

Michal Strach, Vnitřní prostor
Společenské fenomény očima studentů Ateliéru grafického designu a vizuální komunikace
Miroko Maroko a její série glóbů
Některé myšlenky oslovených osobností mě zaujaly více, jiné méně a několik málo z nich se mi zdálo naprosto zbytečných. Jmenovat nebudu, ale až na výstavu půjdete, myslím, že budete vědět.) Nejvíc mě samozřejmě zajímaly citáty věnované procesu tvorby, o kterých mluví i historička sklářské tvorby Sylva Petrová:  

"Nové výzkumy v kognitivních vědeckých disciplínách docházejí k závěru, že v současnosti, kdy jsme často obsedantně posedlí výkonem, jeho rychlostí a racionalitou, vyhrává často pomalé myšlení a tomu odpovídající procesy, ve kterých se daří tvořivosti a intuici."

Ach, s jakou radostí jsem tohle četla. Přesně takhle totiž z přirozené podstaty vlastního bytí pracuju i já. Doba mi nepřeje a já se musím tlaku na výkon, rychlost a racionalitu přizpůsobovat, ale má intuice mi napovídá, že pro svůj alternativní tvůrčí proces budu postupem času nacházet čím dál větší porozumění. 

Sylva Petrová, která působí na fakultě umění a designu na Sunderlandské univerzitě v severovýchodní Anglii, zároveň vyjádřila obavy nad tím, že se umprum pod vlivem tendence unifikace evropského školství může z kreativního ráje proměnit v ráj ztracený... "Půjde pak o to, aby se oba systémy integrovaly do jednoho bez ztrát svých předností."


Výstava ve Veletržním paláci potrvá do 13. března 2016. Otevřeno je mimo pondělí každý den od 10:00 do 18:00. Další fotky najdete na Facebooku Můj dům, můj squat.

6 komentářů

  1. škoda, že to mám tak daleko....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na internetu už koluje celkem dost reportů i fotek... tak aspoň takhle...

      Vymazat
  2. - diky tem citacim me to bavilo jako maloco za posledni dobu .)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vnímám to stejně.) O některých pořád dokola přemýšlím.

      Vymazat
  3. Díky, Iri, za tip a především za ujištění, že ne všichni jsou v dnešní době racionální roboti. Jsem taky ta "zpomalená" a už jsem si začínala připadat divná:-) Krásný den!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Luiso, díky za koment a mám radost, že nás je víc.)

      Vymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)