Stránky

První den ve finské škole.

Zatímco u nás je dnes první školní den, finské děti chodí do školy už od poloviny srpna. A ty, které navštěvují školu Saunalahti ve městě Espoo, si to náležitě užívají. Výuka tady totiž probíhá zábavnou metodou ”Learning by doing”. Hodiny jsou zaměřené na nový způsob učení s důrazem na výtvarné a pohybové aktivity. A této koncepci odpovídá také architektura a interiér. Děti se tady učí přemýšlet "out of the box", čemuž jsou přizpůsobené i jednotlivé prostory. Interiéru dominuje velká hala s jídelnou, kde se kromě školních akcí pořádají také sezónní festivaly pro celé město. Součástí budovy jsou kromě tříd a tělocvičen také baby školka, centrum pro volný čas a komunitní knihovna. Developerem a generálním dodavatelem projektu z roku 2012 je finská developerská skupina YIT, o návrh se postaralo architektonické studio Verstas. Investorem stavby bylo město Espoo.

Saunalahti School ve finském městě Espoo, foto: Egert Kemerik

Mezi hlavní použité materiály patří beton, dubové dřevo a sklo. Klíčové je také použití různých typů cihel, které tak tvoří zajímavou fasádu. Zvlněná střecha umožňuje průnik světla do otevřeného školního dvoru, kde jsou červené cihly doplněné dřevem, mědí a sklem. S dopadem slunečních paprsků pracuje také koncept rozmístěných tříd, které jsou určeny pro děti od prvního až do devátého stupně. Nejmenší děti, které mají nejkratší výuku, si užívají sluníčko hlavně ráno ve svých třídách, a pak brzo odpoledne na svém útulném dvoře. Na dvůr starších dětí díky sníženému křídlu dopadají paprsky až do pozdního odpoledne. 

Herna a jídelna v jednom. Tady si hrají nejmenší návštěvníci Saunalahti School, foto: Egert Kemerik
Fasádu u školního dvora tvoří cihly pokryté dřevem a mědí, foto: Egert Kemerik
Saunalahti School obklopená zelení a využívající řízené větrání s rekuperací tepla získala v roce 2013 cenu "Environmental Project of the Year", foto: YIT
Masivní beton oživují barevné akcenty, které zároveň usnadňují orientaci po budově, foto: YIT
Škola o celkové rozloze 10 500 metrů čtverečních je navržena pro 750 žáků. Její prostory jsou ale v souladu s komunitním principem přístupné také veřejnosti. Lidé mohou navštěvovat místní knihovnu i tělocvičnu a ve zdejších dílnách se večer a o víkendech pořádají workshopy
Betonová tělocvična v Saunalahti School, foto: YIT
 
Centrální hala se využívá i pro mimo školní akce, foto: YIT

I když si na naši školu nemůžu stěžovat, tahle mě náramně okouzlila. Musím zjistit, jak moc je reálný výměnný pobyt s finskými studenty nebo budu doufat, že finský developer YIT podobný projekt postaví i u nás.

Jak se finská škola líbí vám?

4 komentáře

  1. teda, supr. Moc ráda jsem si tohle přečetla :) Mám slabost pro severské země a jejich styl života a styl vůbec :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně to taky strašně baví. Ráda bych to zažila "live".)

      Vymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)