Stránky

CO, JAK, PROČ? s Gábinou a Petrem Koukalovými

Koukalovi se stěhují. Do většího. Svůj útulný byt v projektu Green Motol od finského developera YIT vymění za třípokojový apartmán na Smíchově. Do bytu, který je součástí nízkoenergetického projektu Talo Kavalírka, se sice stěhují až v září, hotový je ale už teď. Autorkou návrhu je designérka Lenka Hlaváčková Schubertová, která při zařizování kladla důraz na přírodní materiály a jemné barvy. Zároveň si tématicky pohrála se zaměřením obou sportovců. Do ložnice a obýváku navrhla vtipné a decentní dekorace na motivy biatlonu a badmintonu. Mladý pár pozval novináře na malou kolaudaci, při které jsem pořídila rozhovor do rubriky CO, JAK, PROČ? a zároveň si pochutnala na výborném finském menu.

Koukalovi ve svém novém bytě v projektu Talo Kavalírka.

CO se vám nejvíc líbí na finském přístupu k bydlení?

Gábina: Líbí se mi ta střídmost a nadčasový styl. Naše předchozí bydlení jsme měli hodně barevné, hodně nápadité a aniž bychom se znali, oba jsme měli byty laděné do červené barvy. Bylo to ale příliš nápadné, už po půl roce jsme měli tendenci měnit polštáře a doplňky, protože toho bylo prostě moc. Teď rok bydlíme v minimalisticky zařízeném bytě, do kterého se vždycky rádi vracíme, protože to je velmi střídmě a zároveň moderně zařízené. Člověk má pocit, že je to čerstvé, dýchá na něj taková fresh atmosféra spjatá s přírodou, což velmi oceňujeme. 

Petr: Určitě jednoduchost. Jak je to krásné, čisté, barevně i prostorově jednoduché a vzdušné. Gábina to vystihla slovem “fresh”. To je přesně ten pocit, když se člověk po nějakém náročném víkendu nebo soustředění vrací domů a otevře byt, kde nejsou hromady různých věcí a předmětů. Je tam jen příjemný pocit čistoty, svěžesti prostoru a dřeva. To nás hrozně baví. Myslím si, že to jsou věci, které možná vnímáme podprahově, že se tam prostě cítíme dobře.

Když jsem ve Finsku trávil několik týdnů během tréninku, fascinovalo mě, jak tady lidé žijí jednoduše, a to i ti velmi movití. Bydlí v menších, jednoduchých a krásných bytech. A zatímco já jsem byl v Helsinkách a jiných větších městech, Gábina jezdí až na sever, odkud posílá fotky toho opravdového finského bydlení. Myslím si, že i proto k tomu máme oba takhle blízko. 

Přírodní dominantou obývacího pokoje spojeného s kuchyní je dřevěný stolek z masivu a velká rozkládací sedačka v šedé barvě.
Ze dřeva jsou také noční stolky v ložnici. Místnosti vévodí postel Hästens z masivu švédské borovice.

JAK jste nový byt zařizovali?

Petr: Po pár pokusech, že do toho budeme zasahovat víc, jsme se nakonec rozhodli, že to všechno necháme na paní designérce. I z důvodu, že máme málo času, ale především proto, že už máme pozitivní zkušenost z jiného projektu YIT - Green Motol - kde bydlíme nyní.

Když jsme tu byli minulý týden poprvé, byli jsme absolutně nadšení včetně "sportovní" výzdoby. Jak tím sportem žijeme každý den, tak ho máme samozřejmě plné zuby, a je poměrně těžké to přiměřeně nadávkovat. Já jsem třeba skončil před několika měsíci, tak si ho rád připomínám, ale moc času tím taky netrávím. Tady je to ale tak pěkně a jemně vystižené, decentní a zároveň vtipné, že nás to moc baví.



PROČ jste si opět vybrali bydlení v projektu od YIT?

Gábina: Když jsme se rozhodovali, jaký druh bydlení by se nám líbil, tak bydlení ve skandinávském stylu bylo v podstatě jasnou volbou. Často trénuji v severní Evropě, biatlon má tady velkou tradici. Říkala jsem si, že z toho prostředí vůbec nechci vyjít a díky YIT se to podařilo udělat tak, že mám pocit, jako bych byla pořád někde ve Finsku. Děkujeme YIT za skvělou a příjemnou spolupráci.
Petr: Při bydlení v projektu Green Motol jsme objevili kouzlo jednoduchosti a zaměření na přírodní materiály a barvy, které máme tak rádi. Při výběru nového bydlení jsme proto neváhali a zamířili opět do projektu YIT. 


SLOVO DESIGNÉRKY:
 
"Při tvorbě interiéru jsem vycházela z jasně daných kombinací barev, které jsme si s Gábinou a Petrem na úvodní schůzce řekli - kombinace světlých odstínů s šedou doplněná o přírodní dřevo. Interiér jsem navrhla v severském stylu, který je v souladu s koncepcí YIT. Nejzajímavější a nejkreativnější záležitostí bylo vytvoření dekorace, která by znázorňovala sportovní náladu. Tak vznikla kreativní stěna v ložnice a obrazy v obývací části bytu."

SLOVO BLOGERKY:

"Už dlouho jsem nezažila tak příjemné dopoledne. Ze setkání s Gábinou a Petrem jsme měla zpočátku respekt, přece jen je znám hlavně z televize a billboardů, ale jsou tak milí a bezprostřední, že brzy získáte pocit, jako když si povídáte s kamarádem. Líbí se mi, že prostřednictvím svého bydlení propagují severský minimalismus a přibližují finský styl života, který je založen na vztahu k přírodě a "slow" přístupu. Byt dýchá svěží náladou a je plný originálních nápadů jako je třeba "lampička" vyrobená z žárovky s kabelem omotaným kolem dřevěné ruky."  
 
SLOVO DEVELOPERA:

Nový byt Gábiny a Petra Koukalových je součástí projektu Talo Kavalírka společnosti YIT v atraktivní čtvrti na rozhraní Košíř a Smíchova. Lokalita má výbornou dostupnost do centra města a díky blízkosti městského okruhu zároveň nabízí i rychlé spojení na letiště. Poblíž bytového objektu se nachází parky Kavalírka a Klamovka, na dosah zůstává i přírodní park Košíře-Motol a oblíbené golfové hřiště. Do nově zařízeného bytu se Koukalovi nastěhují na podzim tohoto roku po dokončení celého projektu. Pro ty, kdo chtějí být jejich sousedy, zbývá už jen posledních 10 volných bytů z celkových 98.  


Vizualizace projektu Talo Kavalírka

Žádné komentáře

Okomentovat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)