Stránky

100 let finského designu

O rok dřív než naše Československo vzniklo v prosinci 1917 samostatné Finsko. Země se tehdy konečně vymanila ze švédské nadvlády i ruského vlivu a začala tvořit vlastní historii. Ta designová vzniká od 20. let minulého století, kdy světlo světa spatřily první skvosty od architekta a designéra Alvara Aalta. Jeho zvlněná váza Savoy nebo nadčasová stolička 60 jsou dodnes tou nejlepší ukázkou, jak propojit funkci, krásu a nebeskou eleganci. Takových finských příkladů je samozřejmě mnohem víc a my si je teď díky designérce a profesorce umění Lauře Isoniemi můžeme připomenout - právě ona totiž iniciovala vznik výroční výstavy Echoes, která putuje po Evropě a 20. října se představí v Praze.

Výstava Echoes byla zrealizována díky grantové dotaci z nadace Finland100 Foundation a za štědré podpory hlavních partnerů – firmy Isku a YIT.

Echoes odstartovala v lednu ve Varšavě, v březnu ji viděli naši slovenští sousedé a po prázdninovém dýchánku v Budapešti se teď na podzim ukáže také u nás v pražské Galerii Mánes. Vstupné je zdarma a navštívit ji můžete i v rámci Designbloku, který začne o šest dní později. Kurátoři v ní šikovně propojují slavnou finskou minulost spolu s novým čerstvým pohledem začínajících umělců a designérů. Vybrané ukázky architektury a designu mají ovšem bez ohledu na období společné tři hlavní rysy - jednoduchou eleganci, střízlivý přístup a efektivní využití vhodných materiálů, které spolu s kvalitním řemeslem zaručují vysokou kvalitu. 

Výstava Echoes zaměřená na design a architekturu připomíná sté výročí finské nezávislosti.

Zatím nevím, co všechno se ve finském výběru objeví, jasno máme ale v tom, které ikony bych do něj zařadila já. Je to směs nábytku, doplňků, módních kousků a zajímavé grafiky. Takový malý finský svět prolnutý do každodenního pražského života. 

Finské bydlení od YIT, Stoličky Artek, Taška Finlayson, Čajová souprava Marimekko, Plakát Muumuru a Talířek Iittala.




1 komentář

  1. To je super, že tu najdu vždy zas nové stránky, kde můžu hledat nějaké věci do bytu^^ a nebo objevit šikovné lidi. Dííííííky

    OdpovědětVymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)