Stránky

Ikea Art Event 2016

O pokračování skvělého projektu s cílem rozšířit umění do "běžných" domácností vím od loňského května, kdy jsem se podívala do švédského jádra značky Ikea. Měla jsem velkou radost, když jsem mezi umělci, kteří se podílí na akci Ikea Art Event 2016, objevila českou fotografku Báru Prášilovou. Hned jsem jí požádala o rozhovor, který na podzim vyšel v časopise Pěkné bydlení. A teď mám její fotku doma a k ní hned další dvě ze stejné kolekce. Ikea k ní připravila zajímavý web, kde kromě letošních fotek najdete také videa s umělci.

Bára u nás doma a na fotce by Ikea. Koberec je z kolekce Tillfälle

Autorkou druhého plakátu, který mám z kolekce Ikea Art Event II, je švédská fotografka Annika von Hausswolff. Tématem její fotky telefonující holčičky, která působí něžně zastřeným dojmem, je komunikace. Mně se vzhledem k dnešnímu množství dětí s mobilem v ruce zdá příjemně old school.) A hodně podobnou atmosférou působí i poslední fotka z mé nové sbírky, o kterou se postaral americký fotograf Chad Moore. Na fotce je jeho kamarádka Anna, kterou zachytil v Tampa Bay na Floridě, když poprvé experimentoval s dvojexpozicí




Dobře udělaná fotka má kouzelnou moc. Stejně jako každé umění vás přiměje k zastavení, zamyšlení a příjemnému rozjímání. Vzbudí představivost, která ve vaší hlavě začne rozehrávat příběhy. Komu ta holčička volá? Jak asi vypadá Annina tvář? A kam s Chadem vyrazili, když bylo focení hotové? Možná to byl jejich poslední večer před jeho odletem do New Yorku, kde teď žije. Tak. Asi napíšu povídku s názvem Anna & Chad.)

10 komentářů

  1. odkud mate ten koberec, prosim?:)

    OdpovědětVymazat
  2. No nevím, fotky mi nepřijdou ničím výjimečné, takový průměr, kterého je plný internet, nic co by člověk potřeboval mít na stěně. Žádné velké umění v tom tedy taky nevidím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, dneska je celkem všeho "plný internet":) Ikea se tak zhostila role kurátora a její kreativní šéf Henrik Most z širokého výběru zvolil snímky, které se mu zdály nejzajímavější. Samozřejmě je jasné, že ne všichni to uvidí stejně jako on. Každopádně doporučuju mrknout na videa a profily tvůrců, k samotným fotkám leccos prozradí.

      Vymazat
  3. Já mám Ikeau moc ráda a jednou si představuju, že bude zdobit můj dům... fotky jsou krásné :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je hezký sen, který se vzhledem k jejím vstřícným cenám jistě brzy splní:)

      Vymazat
  4. - ac sama davam doma prednost abstrakci, ponevadz si nedokazu dost dobre predstavit, ze mi na zdi visi "cizi hlava", tyto portrety me moc a moc bavi .)

    a bara prasilova je laska !

    OdpovědětVymazat
  5. A tie mačičky na obrázku č. 2 sú odkiaľ?
    Inak k plagátom - fotky sú zaujímavé, ale ja uprednostňujem skor kresby alebo akvarely, ak fotky, tak zaujímavé rodinné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. K dostání zde: http://www.figuralni-porcelan.cz/jaroslav-jezek.html, autorem je Jaroslav Ježek. A perlička na závěr - jedna tato kočička je v Ikea muzeu v Älmhultu:), viz můj loňský report: http://www.mujdummujsquat.cz/2015/05/ikea-zblizka-report-ze-svedskeho.html

      Vymazat
  6. Vzala som si v Ikea brožúru o projekte s fotografmi a fotkami v Ikea, zaujímavé, veľmi...

    OdpovědětVymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)