Stránky

Finský dotek Vánoc

Vyrostla jsem v typickém panelákovém bytě, který neměl žádné "hlavní místo". Všechny pokoje byly oddělené včetně malé úzké kuchyně, kde jsme paradoxně trávili nejvíc času. Mám spoustu vzpomínek na rodinné pečení a zdobení cukroví a také na povzdechy naší mámy, jak skvělé by bylo propojit kuchyň s obývákem. Její sen je pro většinu mladých rodin realitou. Dnešní kuchyně jsou otevřené a propojené s celým bytem. Trend obytných kuchyní sleduje také finský developer YIT, který tento koncept zařazuje i do českých projektů. Otevřenou kuchyň máme i my. Někdo vaří, někdo kouká na pohádku, někdo si šteluje techniku. A přitom jsme všichni spolu.

Otevřená kuchyně v bytovém projektu Piletti, který se nachází ve městě Vantaa na jihu Finska. Foto: YIT

U kuchyní zůstaneme, a to konkrétně u té finské ve svátečním podání. Finové milují mléčné výrobky, které nechybí ani na vánočním stole. Na Štědrý den snídají rýžový nákyp se skořicí a studeným mlékem. Podobné jídlo se podává také v Dánsku - jde o dezert Ris a la Mande, který je součástí zdejšího štědrovečerního menu. Do nákypu se přidávají nasekané mandle a jedna celá - kdo ji najde, tomu se splní přání. Recept na sladkou pochoutku najdete ve vánočním e-booku Bella Rose.

Zpátky do Finska a ke stolu. Sváteční menu začíná předkrmem rosolli, který se připravuje z řepy, mrkve, brambor a nakládaných okurek. Hlavním jídlem je vánoční šunka, po které následuje sladké ovocné potěšení - švestková polévka a perník. Když o tom tak přemýšlím, nám v Česku vlastně chybí vánoční dezert - Britové mají puding, Dánové rýžový nákyp, Finové perník, Francouzi vánoční poleno (la bûche de Noël) a my... jenom cukroví. To se peče i ve Finsku. Konkrétně jde o bochánky (pullat), vánoční koláčky (torttu) a perníčky (piparkakut).

Finské vánoční pečení v podání výtvarnice Martty Wendelin.

Svátečním pitím je ve Finsku Vánoční nápoj, který připomíná český svařák. Připravíte ho smícháním cukru, hřebíčku, kardamonu a skořice, které dáte do hrnce s vodou a necháte chvilku povařit. Pak přidáte červené víno (0,5 l) s likérem (0,2 l) a stáhnete z plotny. Nápoj ochuťte citrónem, pomerančem a přidejte do něj rozinky a mandle. Výsledek bude podobný jako v případě švédského Glöggu.
Je to teplé, sladké a severské:)

1 komentář

  1. Milá Iri, zdravím po Vánocích a přeji hodně radostí a co nejméně starostí do nového roku. Já bych řekla, že švestky hrávaly prim i o našich vánočních svátcích, jen se na ně trochu zapomnělo. Konkrétně v naší rodině se už po generace po štědrovečerní večeři podává sladká švestková omáčka. Letos jsme slavili dost kosmopolitně (švagr vařil bujabézu, tchyně český bramborový salát, švagrová rakouský, smažil se český kapr, no a na mne vyšla příprava dezertu, nejprve jsem uvažovala o tom či tamtom a pak jsem si uvědomila, že vlastně nic jiného než omáčku udělat nechci :-), tak jsem ji při podávání vylepšila domácí vanilkovou zmrzlinou a šlehačkou. Teplá omáčka, tající zmrzlina...:-). Pokud byste chtěla recept, ráda se podělím, ještě není pozdě ji vyzkoušet, zima chvíli trvat bude ;-).
    Lea

    OdpovědětVymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)